Proiectarea pilotilor forati

Pilotii forati cu diametru mare, cuprins intre 400 si 10000 mm, sunt coloane circulare din beton armat, construite in pamant, prin betonarea unor gauri forate. In functie de rolul pe care il indeplinesc intr-o constructie, pilotii forati se impart in trei categorii: secanti, tangenti sau independenti.

La ce sunt folositi?

Pilotii asigura transmiterea incarcarilor mari ale structurii in adancime (fundare indirecta). Construiti in aliniament, cu ajutorul pilotilor tangenti, pilotii forati pot functiona ca sistem de sprijinire pentru o excavatie adanca, cu taluz vertical. Daca este necesara si asigurarea impermeabilitatii, se folosesc pilotii secanti.

In cazul peretilor construiti din piloti secanti, se poate recurge la armarea tuturor pilotilor, daca peretii sunt supusi la incarcari mari, care impun o rezistenta mare sau la armarea pilotilor secundari, daca peretii nu sunt supusi solicitarilor mari.

In functie de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca peretele, lucrarile de pilotii forati pot fi realizate din material care asigura doar etanseitatea (amestec de noroi bentonitic si ciment) sau din beton simplu, care are o rezistenta mai ridicata.

Datorita multiplelor rosturi, peretele format din piloti secanti asigura o etanseitate mai slaba decat peretii mulati.

Etapele executiei:

Exista mai multe metode care pot fi utilizate pentru construirea pilontilor forati. Selectia lor depinde de caracteristicile solului, diametru si adancime. Cele mai uzuale metode de constructie sunt forarea pilotilor sub protectie de noroi bentonitic sau in tubaj de protectie.

Forarea sub protectia noroiului bentonitic creste productivitatea si permite executia la mare adancime a pilotilor cu diametru mare. Forajul se realizeaza folosind cupe/ snecuri adaptate solului. Stabilitatea forajului este mentinuta de noroiul bentonitic, care previne surparea laterala a gaurii si infiltrarea apei subterane.

La finalizarea forajului, noroiul bentonitic este denisipat. Urmeaza montarea carcasei de armatura si betonarea pilonilor de jos in sus, prin metoda contractor.Lasă un răspuns