Reading Time: 2 minutes

Azi scriu despre 10 cărţi care m-au dezamăgit la invitaţia Dorinei Dănilă din Joia cu cărţi.
Când iau o carte în mâna nu pot să o închid fără să o termin  chiar dacă aceasta nu îmi place. Obiceiul ăsta îmi dă bătăi de cap şi tare aş vrea să renunţ la el pentru a nu mai pierde timpul, dar încă nu am reuşit. Mă străduiesc.

Cele 10 cărţi care m-au dezamăgit sunt:

 1. Luni de fiere de Pascal Brukner ale cărei pasaje scabroase ce descriu fecalele m-au oripilat, unele chiar le-am sărit de silă.
 2. Magicianul de John Fowles,  unde jocul autorului rămâne totuşi fără final iar misticismul fură realităţii evidente frumuseţea, totul e un ambiguu fără sens.
 3. Arta conversaţiei a Ilenei Vulpescu mi se pare a fi o portretizare exagerată a unei femei nici pe departe perfecte ce se vrea a fi perfectă. Sânziana nu e decât o aroganţă şi-o nesuferită care se amorezează de aproape fiecare bărbat pe care îl vede.
 4. Romanul adolescentului miop şi pretenţiile de intelectual ale lui Eliade ce nu se regăsesc în volumul de fata, deşi tânărul autor tocmai asta îşi doreşte. Sforţările lui nu dau roade.
 5. Singur sub duş de Dan Chisu a fost singura carte pe care am citit-o şi îi poartă semnătura. ( cred ca si unica pe care a publicat-o). Scrisă într-un limbaj frust, plină de arogantă şi de ridicol cartea vorbeşte despre iubirile marelui crai. Greşeala acestuia nu e misoginismul ce-l caracterizează, ci tupeul de a numi căţea o femeie care a avut curajul să-l părăsească.
 6. Hoţul de cărţi de Markus Zusak nu m-a impresionat absolut deloc, în toată istoria încărcată de drama lipsea consistenţă şi acţiunea.
 7. Pânza de păianjen de Cella Serghi are parte de o supraapreciere, la fel ca şi Arta conversaţiei.
 8. Fraţii Jderi de Sadoveanu a fost coşmarul adolescenţei mele.
 9. Tetralogia napoletana a Elenei Ferante o carte prea încărcată de amănunte inutile.
 10. Miercuri, respirăm… pentru că de la o fiinţă cu darul scrisului aşteptam o altfel de abordare, personaje mai puternice şi isprăvi adevărate şi nu exagerate.

Ar mai fi câteva, dar dacă 10 se cer, 10 am scris. Sunteţi sau nu sunteţi de acord cu mine, nu ştiu, dar vă puteţi înscrie la joia cu cărţi şi ca să vă spuneţi părerea.

10 cărţi care m-au dezamăgit

 

Sursa foto unsplash,com

4 Replies to “10 cărţi care m-au dezamăgit-Joia cu cărţi #2”

 1. Arta conversaţiei şi Magicianul mi-au plăcut. Dar asta nu înseamnă sub nicio formă că aş încerca să te contrazic. Doar am zis, e chestie de gust şi atât.
  Zi frumoasă îţi doresc!

  1. Pana la urma totul tine de gust, nu-i asa?
   O zi linistita si plina de frumos de asemenea, draga Potecuta. 🙂

 2. nu mi-a placut De ce iubim femeile de Mircea Cartarescu.e in genul lui Dan Chisu.Nu inteleg de ce e laudata.
  Si in general cartile lui nu-mi plac

  1. Nici mie, nu inteleg de unde i se trage celebritatea si nominalizarile la premiile pentru literatura. E omul cuiva si asta cred ca il tine pe val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *