Cea mai importanța parte a unui steag : Catargul

Oamenii au folosit încă dintre cele mai vechi timpuri steaguri, stindarde si diverse insemne pentru a-si defini cat mai bine comunitatile. De-a lungul timpului, steagul a fost folosit pentru identificarea cavalerilor, pentru marcarea unor regiuni, pentru identificarea unei grupari militare sau pentru identificarea navelor maritime.
Utilizarea acestuia s-a extins foarte mult, astazi fiind folosit pe scara larga, pentru identificarea echipelor sportive, a brandurilor sau chiar a diverselor grupuri private. Desi steagul are o importanta uriasa, exista o piesa la fel de importanta, care are rol de sustinere: Catargul. Aproape orice steag este montat pe un catarg si in functie de modul in care acesta este construit, poate sa fie decisa eficienta intregului ansamblu.
 
Ce este un catarg pentru steag?
 
Este suportul steagului si poate avea diverse forme si marimi. Desi nu i se acorda o atentie foarte mare, acesta poate sa fie de foarte multe tipuri si poate sa fie construit dintr-o varietate mare de materiale.
Pe piata de profil pot fi conturate mai multe tipuri de catarge, diferentiate de urmatoarele criterii:

  • Material. De regula, catargele sunt realizate din materiale rigide si foarte rezistente. Cele mai populare sunt cele din metal sau din fibra de sticla. Daca in trecut metalul era extrem de apreciat, in ultimii ani catargele din fibra de sticla au inceput sa fie mai populare, deoarece au proprietati excelente. Acestea nu ruginesc, sunt rezistente si fac fata foarte bine procesului de inghet-dezghet. Este adevarat ca sunt ceva mai costisitoare, insa de cele mai multe ori investitia este una inteligenta.
  • Mobilitate. Este un alt criteriu care poate sa decida tipul de catarg. Exista catarge fixe, construite pentru a ramane in acelasi loc pentru mai multa vreme si catarge mobile care trebuie sa fie mutate. Cele fixe sunt ancorate in beton si au, de regula, o rezistenta ceva mai mare.
  • Modul de arborare. Modul in care este arborat steagul este foarte important. Exista catarge cu snur interior, cu snur exterior, cu tija pivotanta sau cu tija pivotanta mobila. Fiecare dintre aceste tipuri are proprietati ce se dovedesc eficiente in anumite situatii.

 
Care sunt principalele tipuri de catarge in functie de modul de arborare?
 
1) catargul cu snur exterior. Este cel care permite fluturarea steagului doar atunci cand bate vantul. Snurul permite schimbarea cu usurinta a steagului si ofera avantajul ca drapelele pot fi ridicate si coborate fara niciun fel de probleme.
2) Catargul cu snur interior. Este asemanator cu cel cu snur exterior, insa vine cu avantajul ca accesul la snur si automat, la urcarea si coborarea steagului, il au doar persoanele autorizate. Snurul este protejat de o carcasa cu inchizatoare.
3) Catargul cu tija pivotanta. Este cel care permite o vizibilitate totala pentru steag, gratie unei tije care se poate roti in functie de dorinta utilizatorului. Sistemul de articulatie de la baza catargului ofera o flexibilitate foarte mare.
4) Catargul cu tija pivotanta mobila. Spre deosebire de cel cu tija pivoanta fixa, poate sa se roteasca in directia vantului.
 
Reguli pentru montarea unui catarg!
 
Montarea unui catarg se poate face in regim propriu sau se poate face de catre o echipa de experti. De regula, misiunea este una destul de simpla atata vreme cat se respecta o serie de reguli. Inainte de montare, trebuie sa se tina cont de locul unde urmeaza sa fie ancorat.
Scopul oricarui steag este acela de a se face vizibil, asadar, catargul trebuie sa fie montat intr-un spatiu larg, cat mai vizibil. Daca sunt mai multe steaguri in acelasi loc, distanta dintre catarge trebuie sa fie de minim 50-60 de centimetri, adica atat cat este latimea steagului.
Pentru catargele fixe este extrem de importanta fundatia, care decide rezistenta in timp a steagului. Fundatia poate sa fie comuna, pentru mai multe catarge, sau poate sa fie de tip pahar.
 
Catarg din fier sau din fibra de sticla?
 
Asa cum am amintit, daca se vizeaza un catarg rezistent, cel mai bine este sa se aleaga varianta din fibra de sticla. Motivele sunt destul de multe si de convingatoare.

  • Fibra de sticla este mai placuta din punct de vedere estetic. Toata eficienta unui steag este conturata de partea vizuala. Este normal ca absolut tot ansamblul sa arate bine, incepand cu steagul propriu zis si continuand uc catargul. Fibra de sticla este mai placuta din punct de vedere estetic si nu trece prin transformari, asa cum face metalul. Daca se alege un catarg din fier sunt foarte mari sanse ca in timp acesta sa rugineasca si sa isi piarda din proprietati.
  • Intretinerea fibrei de sticla este mult mai putin costisitoare. De fapt, nu necesita cine stie ce intretinere, spre deosebire de cel din metal.
  • Fibra de sticla permite inaltimi mari, fiind un material flexibil si rezistent in acelasi timp. In principiu, poate sa reziste la vanturi de pana la 120 de km pe ora.

Este clar, asadar, ca varianta fibrei de sticla este mult mai atractiva. Proprietatile acestui material sunt mult mai vaste de atat si cu siguranta, sunt convingatoare. Pe langa faptul ca este mai placut estetic si nu necesita timp pentru intretinere, catargul din fibra din sticla are o greutate mica, de maxim 43 de kg pentru o inaltime de 12 metri. Acest lucru inseamna ca poate sa fie montat cu usurinta chiar de una sau doua persoane. De asemenea, fibra este foarte flexibila, evitand deformarea in cazul unor vanturi foarte puternice, aparute la inaltimi mari.
De asememea, garantia pe care o are catargul din fibra de sticla este foarte mare. Acesta paote sa reziste fara probleme 30 de ani, iar producatorii ofera un minim de 8 ani garantie.
 
Motive pentru achizitia unui catarg de buna calitate
 
Toti cei care doresc sa promoveze ceva pot lua in considerare promovarea cu ajutorul unui steag montat pe un catarg. Motivele sunt cat se poate de convingatoare: este o solutie ieftina p termen lung, brandul este vazut de la mare distanta si nu necesita un spatiu foarte mare, catargul putand fi instalat pe doar cativa centimetri patrati.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *