3 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru producerea unui VIN DESAVARSIT

Rate this post

Viticultura este una dintre cele mai profitabile culturi din care agricultorii pot obtine venituri considerabile, dar necesita, in acelasi timp, multa munca, atentie si daruire.

Daca iti doresti ca podgoria ta sa fie renumita pentru producerea celui mai bun si de calitate vin, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi incepand din momentul in care ai cules strugurii.

  • Producerea vinului

Procesul producerii vinului este unul ce necesita o atentie deosebita si multa energie canalizata in scopul obtinerii unui produs finit ideal. Dupa ce ai cules strugurii in functie de specificatiile fiecarui sortiment, cel mai important moment este cel in care incepi producerea propriu-zisa a licorii.

Operatiunile de prelucrare ar trebui sa inceapa in cel mai scurt timp dupa culegere, pentru a putea beneficia de produse in stare perfecta. Prima operatiune in scopul producerii vinului este zdrobirea. In trecut, aceasta etapa reprezenta un adevarat ritual, deoarece, in unele zone, se credea ca daca o tanara fecioara zdrobeste strugurii cu talpile goale, vinul va capata o aroma deosebita si va preveni otetirea lui. In zilele noastre, sunt putini cei care mai respecta aceasta traditie, adoptand ustensile mult mai eficiente. O presa poate spori productivitatea si diminua timpul de lucru, in acest fel, impiedicand stricarea strugurilor. Daca iti doresti ca vinul tau sa fie obtinut prin cea mai eficienta si sigura modalitate, vezi presele pentru fructe si alege modelul potrivit necesitatilor tale. Odata ce procesul de zdrobire a fost desavarsit, este important sa separi semintele si invelisul boabelor de struguri, pentru a obtine un must curat, clar si fara impuritati.

Urmatorul pas este reprezentat de procesul de fermentatie, care ar trebui sa fie cuprins intre 14 si 21 de zile, in functie de tipul de strugure folosit. In cazul vinurilor rose sau rosii, macerarea presupune tocmai fermentatia mustului si a pulpei strugurelui pentru a obtine gama dorita de culoare a vinului. Pentru un plus de savoare, in etapa fermentatiei, se pot adauga si alte fructe care sa influenteze gustul si parfumul vinului (de exemplu zmeura).  Odata finalizata aceasta etapa se obtine vinul ce trebuie depozitat.

  • Depozitarea in conditii optime

Pentru ca vinul produs de tine sa se poate bucura de un succes garantat pe piata de vinuri, este necesar sa fie depozitat si pastrat in conditii optime. Transportarea este si ea importanta in acest moment al productiei, deoarece trebuie sa se efectueze in cel mai scurt timp. Transportarea manuala necesita mult prea mult efort, de aceea ar trebui folosite instrumente automatizate care sa grabeasca procedura. Alege, spre exemplu, un incarcator frontal, accesand link-ul urmator https://www.magazialucostica.ro/incarcatoare-frontale.html si eficientizeaza timpul si modul de lucru.

In ceea ce priveste pastrarea vinului, butoaiele din lemn sunt cele mai utilizate recipiente, insa nu orice tip de material poate avantaja vinul tanar. Nu uita ca vinul isi ia aromele si din produsele lemnoase cu care ia contact, astfel ca un anumit tip de lemn poate desavarsi un vin sau il poate compromite. Butoaiele realizate din stejat sau salcam par sa fie recomandarile celor mai mari producatori de vinuri. In plus, un butoi de lemn poate permite pastrarea in conditii ideale, fara a fi nevoit sa il reinnoiesti la cativa ani, asa cum se intampla in cazul celor din plastic.

  • Valorificarea tipurilor de vin

Pentru a putea beneficia de un venit considerabil in urma producerii vinului, este important sa stii cum sa il valorifici in functie de tipul strugurilor din care este facut, de aromele si nuantele pe care le contine si, mai ales, in functie de vechimea sa. Un vin tanar nu va avea nici acelasi gust, nici acelasi pret ca un vin ce a acumulat niste ani, deoarece gustul si calitatile vinului se desavarsesc pe masura ce timpul trece.

Productia de vin este un proces indelungat, care implica, in primul rand abnegatie, pasiune si multa munca pentru a putea obtine un produs care sa se evidentieze de celelalte, un vin perfect care sa fie ales de oameni in cele mai frumoase si importante momente din viata lor.



Lasă un răspuns


%d blogeri au apreciat: