05Aug

Friganelele copilariei sau paine cu ou pentru care ne bateam pe capete

Reading Time: 2 minutes

Exista oare vreun om in varsta de aproximativ 35 care sa nu fi mancat vreodata paine cu ou? Acea minune a diminetilor copilariei noatre. Placerea aburinda pentru care ne trezeam in fiecare zi. Pe atunci nu erau nici arahide, nici kaju sau cereale cu lapte, erau doar paine facuta pe vatra si oua proaspete de la gaina din batatura. Cu ingredientele astea simple se facea repede delicioasa paine cu ou.
Imi amintesc cum stabunica mea crapa usa de la odaia in care dormeam si daca ma gasea treaza ma anunta ca e gata micul dejun. De regula micul ei dejun era un deliciu si de fiecare data ma grabeam sa ajung pe prispa, acolo unde mancam de obicei. Batranica mea imi acoperea farfuria cu o alta ca totul sa se pastreze cald, iar langa ele era o carafa cu apa rece si o floricica din gradina.
-Hai mai repede, ma zorea ea, nu sta soarele sa ma astepte. Tu dormi iara eu ma bat cu gainile sa faca oua, bat si painea ca sa creasca si imi mai sec si fantana. Multe mai fac pentru tine, nu vezi?
Si era draga cu basmaua-i rasucita si cu privirea-i agera, imi era draga vorba ei, dar mai ales imi era draga mancarea ei simpla si absolut delicioasa.

Reteta strabunicii de paine cu ou era una absolut banala.

-2 oua
-sare
-marar.
-ulei

Modul de preparare:

Batea ouale bine, le amesteca cu mararul si sarea si apoi inmuia painea in amestecul obtinut. De prajit prajea feliile de paine in ulei putin. De servit le servea calde si isotite de o cana de lapte, daca o voia cineva.
Mie imi placeau si imi plac si acum simple, fara lapte, zahar sau gem. Asa i le dau si lui David si ca si in cazul pestelui, ne batem pentru o bucata in plus.

 


Speram ca v-am facut pofta!

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice.

Please follow and like us:
Pin Share

8 thoughts on “Friganelele copilariei sau paine cu ou pentru care ne bateam pe capete

  1. Cu marar este prima data cand aud ca se fac. Si sunt tare curioasa de cum ar iesi, asa ca va fi musai sa incerc. La noi se fac dulci, in sensul ca se pune zahar peste painea deja prajita in ou.

  2. Și bunica ne făcea friganele, doar ca varianta dulce, fără mărar, cu zahar deasupra și eventual chiar și un strop de vanilie sau rom. Mmmmm, îmi ploua în gura!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *