Istoria rochiei de mireasa

De la Regina Victoria a Angliei si pana astazi, miresele au visat la rochia alba de mireasa cu mult inainte ca evenimentul sa aiba loc. Nunta este un eveniment unic in viata personala. Pentru mireasa, este chiar ziua ei cea mare, cand ea este in centrul atentiei, dar nu oricum, ci intr-o rochie care sa o transforme dintr-o simpla fata frumoasa intr-un personaj divin. Daca acum pana ne decidem ce rochie sa alegem vizualizam sute de rochii de mireasa online pentru a alege rochia care ne place, iata ca in trecut lucrurile stateau altfel, fiecare aspect avand o anume semnificatie.
Prima rochie de mireasa a purtat-o Anna de Bretania. Un document oficial aparut in secolele XV-XVI a amintit despre rochia de mireasa alba purtata de Anna de Bretania, ducesa Anne, cand s-a casatorit cu regele Louis al XII-lea al Frantei.
Rochia de mireasa argintie a fost purtata in anul 1612, fiica lui James I, printesa Elisabeta ce a imbracat la nunta sa o rochie argintie, brodata cu perle, fire de argint si pietre pretioase. Incepand cu secolul al XVIII-lea si pana la jumatatea secolului al XIX-lea, miresele purtau rochii mai bogate si complicate, din materiale scumpe, iar combinatia preferata intre culori era argintiu si rosu.
In trecut, cand nuntile reprezentau aliante politice intre doua, bijuteriile miresei faceau parte din dota regala. Rochia presupunea folosirea celor mai scumpe materiale precum matase, catifea, damasc, satin, iar tesaturile erau brazdate cu fire de aur si de argint. In prezent exista numeroase rochii de mireasa ieftine, pornind de la cele mai mici preturi si pana la cel mi scumpe, insa inainte felul in care acestea erau accesorizate avea foarte mult de a face cu rangul familiilor in cauza.
Trena numara obligatoriu mai multi metri, iar culorile erau si ele pentru cei bogati. Numai persoanele avute isi puteau permite rosul, purpuriul, culori de alt­fel rezervate claselor aristocratice, sau albastrul.
            Chiar si in timpul monarhiei constitutionale, nuntile regale si-au pastrat importanta nationala, una dintre cele mai spectaculoase rochii fiind aceea purtata de lady Diana. atunci cand a devenit Printesa de Wales, in iulie 1981, prin casatoria cu Charles, printul mostenitor al Marii Britanii, tanara de 20 de ani a avut parte de o nunta de basm, rochia fiind creata de un atelier de artisti independenti, si nu de croitorii regali cum se obisnuia. Somptuoasa trena a rochiei avea 7, 25 metri lungime.
Moda victoriana s-e pastreaza pana in secolul XX, cand creatoarea Coco Chanel, in 1920, a introdus rochia scurta insa cu trena lunga, conservand culoarea alb dedicata acestui eveniment. Stilul a devenit mai simplu si reflecta schimbarea rolului femeii in societate.
Albul  desi este  culoarea traditionala a rochiei de mireasa, aceasta nu a fost intotdeauna alba. Albul sau variatiile lui au simbolizat dintotdeauna virginitatea fetei si inocenta sa. Dar nu a fost intotdeauna asa. Albastrul deschis, culoarea ce a fost purtata de mirese pana in anul 1870 a fost ,de asemenea, cosiderat un simbol al puritatii, al fidelitatii si iubirii eterne. Mireasa care se imbraca in albastru deschis credea ca viitorul sot va fi intotdeauna sincer cu ea si, chiar daca intreaga costumatie nu era in aceasta culoare, mireasa avee grija ca macar un desuul sa fie astfel. O traditie care, de altfel, a supravietuit pana in zilele noastre.
Pentru miresele din clasa de jos culoarea cea mai raspandita la rochie a fost multa vreme griul, fiind considerata ca fiind o culoare respectabila. Rozul a fost, de-a lungul timpului, o culoare popu­lara in cultura vestica, mai ales daca nunta se tinea in mai. Culoarea era asociata mai degraba cu copilaria fetei, dar anumite superstitii sustineau ca rozul ar purta ghinion.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *