Regenerarea gingivala. Este posibila? Dacă da, cum? [retractie gingivala]

Regenerarea gingivala. Este posibila? Dacă da, cum? [retractie gingivala]

Odata cu trecerea timpului, lipsa igienei dentare, alimentatia gresita si diverse obiceiuri nesanatoase duc la retractia gingivala. Practic, marginea gingiei migreaza catre partea terminala a radacinei dintelui, expunand radacina si aducand o serie de riscuri.

In trecut, ideea de regenerare gingivala era aproape imposibila, insa de ceva vreme au aparut metode cat se poate de intersante prin care gingia isi poate reveni la normal. Pana sa vorbim despre aceste metode insa, vom vorbi despre retractia gingivala, pentru a descoperi de ce si cand apare.

 

Retractia gingivala, o problema care nu vine niciodata singura

 

De regula, retractia gingivala apare dupa varsta de 40 de ani si nu afecteaza intreaga cavitate bucala. Pentru majoritatea oamenilor este un fenomen izolat, insa exista si persoane care sufera de aceasta problema pe toata suprafata cavitatii bucale.

In mod normal, aparitia retractiei gingivale poate sa fie evitata prin constientizarea principalelor cauze ale sale:

  • Bolile parodontale. Sunt principalul vinovat pentru retragerea gingiilor iar explicatia acestui fenomen este data de scaderea suportului osos. In mod normal, atunci cand a aparut retractia gingivala boala parodontala este intr-un stadiu avansat si vindecarea se face mult mai dificil.
  • Acumularea tartrului. Bacteriile din cavitatea bucala pot fi si ele responsabile de retragerea gingiilor. Daca pe dinti se acumuleaza placa bacteriana si tartru, gingia intra intr-un proces de aparare si incepe sa se retraga din calea bacteriilor.
  • Folosirea incorecta a obiectelor care intra in contact cu dintii. Periajul foarte puternic, folosirea scobitorilor sau folosirea incorecta a atei dentare pot reprezenta actiuni agresive asupra gingiei, ceea ce duce de asemenea la retractie. In multe cazuri retractia gingivala apare de la diverse piercing-uri facute in cavitatea bucala, insa partea buna este ca regenerarea gingivala este destul de rapida intr-un astfel de caz.
  • Modificarea pozitiei dintilor. Lipsa unui dinte poate sa duca la migrarea celorlalti dinti, in asa fel incat sa astupe golurile lipsa. Partea proasta este ca gingia nu poate sustine o alta pozitie a dintilor, ceea ce duce de asemenea la retragerea gingiei.

De asemenea, printre cauze se poate numara si transmiterea genetica a unui biotip parodontal fin sau diverse tratamente stomatologice complexe, cum ar fi lucrarile protetice sau obturatiile care nu se adapteaza.

 

Se poate regenera gingia ce s-a retras?

 

Da! In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe solutii, unele foarte eficiente. Regenerarea gingivala depinde foarte mult si de momentul in care a fost vizitat medicul stomatolog, precum si de problemele stomatologice ale pacientului.

De cele mai multe ori, pacientii ajung la dentist mult prea tarziu iar cauza este cea estetica, nu cea medicala. Din cauza retractiei, dintii par mai alungiti si par a avea spatii intre ei.

In general, dupa vizita stomatologului cu o astfel de problema acesta va face un plan de tratament care variaza foarte mult in functie de cauza retractiei.

Inainte de a apela la metode complexe de retractie gingivala, medicul stomatolog va recomanda schimbarea rutinei zilnice si va ajuta la o igiena bucala impecabila. Cel mai probabil, pacientii cu retractie gingivala vor trebui sa beneficieze de detartraj si de un periaj profesional. Ulterior, acestia trebuie sa invete cum sa foloseasca periuta de dinti, cum sa foloseasca ata dentara si cum sa evite leziunile auto induse.

Dupa ce se stabileste cauza care a dus la aparitia retractiei, se incearca indepartarea ei. Spre exemplu, se pot elimina piercing-urile, se poate recomanda renuntarea la obiceiurile vicioase, precum fumatul si inlocuirea tratamentelor stomatologice care nu au fost realizate corect.

In cazul in care boala parodontala este responsabilul de retractie, atunci tratamentul este ceva mai complex. Exista medici parodontologi, specializati in parodontoza, care trebuie sa faca un program complex pentru eliminarea infectiei bacteriene si tratarea locala a diverselor probleme.

 

Care sunt principalele metode prin care se poate regenera gingia?

 

Exista doua variante foarte populare:

  • Grefarea gingivala traditionala, care poate sa fie destul de invaziva, de lunga durata si nu tocmai placuta;
  • Metoda chirurgicala Pinhole. Este o varianta mai putin invaziva si mult mai usor acceptata de catre pacienti, chiar daca nu este tot timpul cea mai ieftina.

 

Ce este metoda chirurgicala Pinhole?

 

Este o metoda prin care se ajusteaza tesutul care exista deja in cavitatea bucala a pacientului. Nu este nevoie de niciun fel de incizie, de grefare sau de suturi si durata intregului procedeu nu depaseste o ora.

Evident, inainte de aplicarea metodei se curata si se pregatesc dintii. Metoda consta in taierea unui mic orificiu in gingia de deasupra dintilor si cu ajutorul unui instrument special, extinderea tesutului gingival de-a lungul dintelui.

Dupa acceea, in gingie sunt introduse niste benzi de colagen care ajuta la mentinerea gingiei si stimuleaza intregul organism sa produca doze mai mari de colagen.

Printre avantajele oferite de aceasta metoda se numara faptul ca vindecarea este foarte rapida, orificiile create nu sunt vizibile, sau daca sunt, acestea se vad doar in primele zile dupa interventie, iar disconfortul oferit in mod normal de o alta varianta de retractie gingivala lipseste cu desavarsite. Practic, nu exista riscuri de infectie si durere, nu este nevoie de o asteptare lunga pentru vindecare si nici nu exista riscul de umflare a zonei in care se lucreaza.

Desi metoda este una relativ noua, s-a dovedit a fi cat se poate de eficienta.

 

Ce mai trebuie stiut despre aceasta metoda de regenerare?

 

  • Se mai numeste ” metoda regenerarii gingivale minim invazive “
  • Permite regenerare gingivala pentru mai multi dinti in acelasi timp. Cei care au probleme pentru intreaga dantura se pot bucura de regenerarea unui numar de pana la 10 dinti, lucru cat se poate de atractiv.
  • Recuperarea dureaza putin. Daca in cazul metodelor traditionale de regenerare era nevoie de o recuperare de lunga durata, cu destul de mult disconfort, in cazul acestei metode durata de recuperare totala nu este mai mare de 6 saptamani.

Pe baza acestei metode, s-au dezvoltat mai multe solutii inovatoare de regenerare, unele cat se poate de interesante.

Daca ai probleme cu retractia gingiilor asadar, este bine de stiut ca exista variante de vindecare.

retractia gingivalaLasă un răspuns