Utilizari ale travertinului in amenajarile exterioare

Travertinul este o piatra naturala care se formeaza in interiorul izvoarelor si/sau pesterilor termale. Caracteristicile cheie a pietrei de travertin sunt golurile (gaurile) cauzate de eliberarea dioxidului de carbon, care ii confera aspectul sau natural caracteristic. De la podele si pereti pana la dusuri si semineuri, travertinul aduce durabilitate si frumusete oricarui spatiu.
De la rosu coral sau crem, pana la gri, galben sau alb, travertinul poate avea un aspect poros, cu jgheaburi si gaurele de diferite dimensiuni sau un aspect mat, cu suprafata asemanatoase marmurei, in functie de metoda de finisare.
Diversitatea travertinului nu provine doar de la culori si texturi, ci si de la felul in care suprafata este prelucrata. Astfel avem urmatoarele tipuri de finisaje: matuite, periate, antichizate, chituite, scapitate si buciardate.

  • Finisaj cioplit. Travertin cioplot, obtinut in mod natural prin urmarirea structurii pietrei.
  • Finisaj matuit. Suprafata travertinului a fost slefuita.
  • Finisaj antichizat. Pentru acest tip de finisaj s-a folosit pietris pentru a crea un aspect rustic.
  • Finisaj chituit. Porii sunt astupati cu rasina colorata sau ciment pentru a rezulta o suprafata curata.
  • Finisaj nechituit. Travertin natural, cu gauri si cavitati din formare.
  • Finisaj buciardat. Prin acest tip de finisare se obtine o suprafata rugoasa, cu gaurele mai mici sau mai mari, imprimate diferit in functie de unealta folosita.
  • Finisaj scapitat. Acest tip de finisaj este obtinut printr-un procedeu de aschiere a fetelor placilor prin lovirea marginilor acestora cu un dispozitiv tip ciocan.

Textura placilor de travertin poate sa difere si ea in functie de modul in care sunt taiate blocurile de piatra. Vein-cut este taietura perpendiculara pe venaturi, de aici rezultand striatii mai accentuate si mai dinamice. Cross-cut este taietura in linie cu nervurile pietrei, ceea ce confera un aspect mai uniform, cu striatii paralele.

Principalele utilizari ale travertinului in amenajarile exterioare

Travertinul de exterior este folosit pentru placarea pardoselilor, atat in aranjamentele rezidentiale si comerciale, cat si ca si optiune decorativa pentru placarea peretilor si realizarea de plinte. Placile de travertin sunt folosite, in general, pentru amenajari interioare, precum pardoseli, pereti, in timp ce pavajele din travertin sunt in principal folosite la exterior in realizarea aleilor, a puntilor de piscina, a spatiilor de terasa etc.
Travertin pentru pavarea aleilor
Travertinul poate fi folosit pentru pavarea trotuarelor sau aleilor. In general, pentru astfel de amenajari se folosesc placi sau pavaje mai groase.
Travertin pentru amenajarea piscinelor exterioare
Cand vine vorba de decorarea piscinelor, travertinul, impermeabilizat si finisat corespunzator, este o alegere buna pentru pavajele, bordurile si scarile din jurul piscinei. Travertinul se comporta bine la temperaturi extreme, inclusiv in caz de inghet si dezghet.
Travertin pentru decorarea zidurilor si a peretilor exteriori ai caselor si cladirilor
Travertinul este, prin definitie, un material dur, rezistent la intemperii, trafic si degradare. Din acest motiv, foarte multi proprietari aleg sa placheze peretii exteriori ai cladirilor sau gardurilor cu travertin.
Travertin pentru crearea de trepte exterioare
Fie ca este vorba de o vila, de un hotel, de un restaurant sau de un sediu comercial, travertinul imbina cu succes partea estetica si practica. Treptele exterioare nu au arata niciodata mai bine. Rezistenta la intemperii si duritatea sa fac din travertin un material extraordinar pentru realizarea treptelor exterioare.
Travertin pentru decorarea bucatariilor exterioare si a spatiilor de recreere
Travertinul a fost si continua sa fie una dintre cele mai folosite pietre naturale pentru placarea spatiilor de recreere sau bucatariilor exterioare. Naturaletea si eleganta sa sunt neintrecute.
Asadar, foloseste cu incredere travertinul in exterior pentru pavarea aleilor, pentru amenajarea piscinelor, pentru decorarea zidurilor si a peretilor exteriori ai caselor, pentru crearea de trepte exterioare, pentru decorarea bucatariilor exterioare si a spatiilor de recreere exterioare.
Doresti sa iti amenajezi apartamentul, casa sau spatiul comercial? VINCA iti pune la dispozitie o gama variata de placi, blaturi si glafuri din travertin. Pentru alegerea culorilor si finisajelor potrivite, viziteaza showroom-urile si depozitele VINCA de travertin din Bacau, Roznov (jud. Neamt) si Iasi! VINCA livreaza travertin oriunde in tara si iti pun la dispozitie 5 mostre gratuite, daca nu poti ajunge la ei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: