Epilepsie – cauze, simptome, tratament

Printre cele mai comune tulburări neurologice se numără epilepsia – afecțiune care apare din cauza unor factori ce interferează cu impulsurile electrice cerebrale. Descărcări bruște, excesive și dezorganizate sunt produse de către sistemul nervos, fapt care duce la apariția convulsiilor. Tratamentul epilepsiei are scopul de a reduce impulsurile electrice anormale și de a controla crizele convulsive.
Ce este epilepsia?
Înainte de a vorbi despre ce este epilepsia, trebuie din start să lămurim niște lucruri  referitoare la această afecțiune. Așadar, putem vorbi despre ce nu este epilepsia și anume: această tulburare nu este contagioasă și nu este în niciun caz o formă de retardare intelectuală sau o boală psihică.
Epilepsia se poate defini prin suferință cronică la nivelul creierului manifestată prin intermediul unor crize epileptice spontane și recurente.
Ce este o criză epileptică?
Acest termen vizează un episod brusc de epilepsie, un stereotip dinamic al manifestării  motorie, senzitivă, senzorială, comportamentală ori o transformare a stării de conștiență datorate activării bruște, neprovocate a unei populații neuronale
Epilepsia – cauze și simptome
Nu se cunoaște cu exactitate care sunt cauzele apariției epilepsiei. În multe dintre cazuri nici nu s-au putut identifica factorii de risc. De cele mai multe ori, însă, epilepsia apare ca o consecință a altor tulburări precum:

 • Traumatisme craniene
 • Tumorile cerebrale
 • AVC – accidente vasculare cerebrale sau alte boli ce afectează circulația sanguină la nivelul creierului
 • Ateroscleroza arterelor
 • Meningita
 • Encefalita
 • Alzheimer
 • Abuzul de droguri sau de băuturi alcoolice

Un alt factor de risc este genetica – dacă au existat cazuri repetitive de epilepsie în istoricul medical al familiei, atunci este posibil ca cineva să moștenească aceste gene.
Care sunt simptomele epilepsiei?
Cum identificăm simptomele ale acestei tulburări? Ei bine, de regulă, simptomele epilepsiei variază în raport cu aria cerebrală în care se produc descărcările electrice anormale.
Cu alte cuvinte, dacă acestea se produc la nivelul lobului temporal (aria care controlează mirosul), în această situație, pacientul poate avea o percepție olfactivă intensă – fie plăcută, fie neplăcută.
Dacă descărcările sunt localizate, spre exemplu, în aria lobului temporal, epilepticul va avea o senzație de deja-vu, ceea ce va determina apariția unei senzații în care să perceapă locuri total necunoscute drept foarte familiare.
Dacă cel afectat este lobul frontal, bolnavului îi poate fi afectată capacitatea de a vorbi.
De asemenea, alte simptome ale epilepsiei – cele mai populare, din păcate – se referă la apariția unor convulsii musculare, manifestate prin contracții neregulate și spasme musculare, amorțirea sau furnicăturile resimțite în anumite zone ale corpului, stări puternice de somnolență, pierderea conștiinței, stări de confuzie, incontinența (pierderea controlului sfintecterian), concentraţiile sanguine anormale ale sodiului.
Aceste simptome variază de la caz la caz și în raport cu amploarea crizei epileptice. Se pot distinge următoarele:
Criză epileptică parțială – care afectează numai o arie cerebrală

 • Simplă – bolnavul percepe mediul înconjurător și este pe deplin conștient;
 • Complexă – pacientul este caracterizat prin alterarea stării de conștiență, însă aceasta nu este pierdută definitiv.

Epilepsie parțială continuă

 • Criză epileptică generalizate – care afectează arii cerebrale întinse, ce se localizează la nivelul celor două emisfere cerebrale și duc, de regulă, la pierderea cunoștinței – ce poate fi de scurtă durată sau prelungită – și la mișcări anormale.

Epilepsie generalizată primară

 • Crize de absență
 • Crize tonico-clonice
 • Crize atone
 • Crize mioclonice
 • Status epileptic.

Care este tratamentul epilepsiei?
Pentru a reduce riscul de repetare a crizelor epileptice, specialistul recomandă administrarea de anticonvulsivante, tratament absolut necesar pentru cei care au prezentat episoade repetitive de epilepsie. Aceste tipuri de medicamente au un rol semnificativ de prevenție a crizelor convulsive reducând în mod considerabil frecvența episoadelor.
În orice caz, bolnavului i se va efectua un set de analize pentru un diagnostic corect și complet, iar în funcție de rezultate și de tipul de epilepsie pe care îl prezintă, specialistul îi va recomanda tratamentul necesar.
 
tratamentul epilepsiei
sursa foto net.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *