19Dec

Daca micutul invata germana la clasa, ce limba o sa vorbim mai apoi acasa?

Reading Time: 2 minutes

In Deva exista un liceu de prestigiu ce are si o gradinita careia i-a mers faima prin oras. Acolo voiam sa-l inscriem si pe David in invatamant prescolar, dar entuziasmul ne-a fost taiat repede de un singur amanunt, predarea se facea in limba germana.

E drept ca,la nivelul prescolar situatia nu e complicata, dar pentru niste parinti ca noi, care, nu stiu germana nici cat sa se prezinte devine complicata. Un prieten ne recomanda cursuri germana pentru incepatori, insa ele nu erau o solutie viabila. Trebuia sa invat germana impreuna cu cel si
situatia avea sa se inverseze curand, el avea sa devina profesor iar eu discipol, pentru ca, germana nu se prinde de mine cum se prindea apa de gasca.

Si ce era de facut? Cum mi-as fi ajutat copilul sa parcurga anul daca eu puteam sa indrug doua cuvinte?

Copilul la 3 ani si aproape zece luni verbaliza bine in limba romana, dar daca avea sa inceapa a vorbi si in germana in mintea lui s-ar fi format un haos. La grupa germana, acasa romana si in dialoguri exprimari bilingve si neclare. 

Ideea mea era sa continui munca educatoarelor acasa si sa ne distram cu:

  • micile activitati.
  • jocuri de rol.
  • exercitii de vocabular si matematica.
  • coloratul si pictatul.
  • cititul povestilor.

Daca eu vorbeam o limba si el alta cum aveam sa ne intelegem? Creasem deja o mica babilonie si nu ne lipsea alta.

Asa ca ne-am lipsit. Cu toata parerea de rau am zis “NU” si am cautat o alta institutie cu predare in limba romana.

In curand urmeaza clasa 0 si tare mi-ar placea sa urmeze cursul primar la acel liceu, dar dupa cum probabil banuiti, predarea va fi tot in limba germana. Scoala limba germana  va fi, insa mai usor de urmat. Copilul are notiuni mai clare atat ale obiectelor cat si a actiunilor, dar si a emotilor sale, verbalizatul nu va mai fi o problema si in mintea lui se strecoara deja si abstractul.  La 6 ani comunicarea va fi mult mai usoara si mai naturala decat a fost la 3 si un pic.

Si cum va face fata scolii cu predare in limba germana? Cu ajutorul acelor cursuri germana pentru incepatori care se adreseaza si copiilor, nu doar adultilor. Primul nivel fiind menit sa-i imprieteniasca cu limba lui Goethe prin jocuri, cantece si activitati potrivite varstei mici.

Si daca ma ambitionez si ma inscriu si eu la cursuri germana pentru incepatori sa nu radeti  ca stalcesc cuvintele si le mai si combin. Tot ce vreau e sa tin pasul cu baiatul meu. 

cursuri germana pentru incepatori

Please follow and like us:
Pin Share

3 thoughts on “Daca micutul invata germana la clasa, ce limba o sa vorbim mai apoi acasa?

  1. Ei învață foarte ușor cât sunt mici, nici nu-și fac problemele pe care ni le facem noi, adulții. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. 🙂

  2. Ei învață foarte ușor cât sunt mici, nici nu-și fac problemele pe care ni le facem noi, adulții. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. 🙂

  3. Noi trăim în Germania, deci copilul învață totul în limba germană. Acasă vorbim doar în limba română, dar (aproape) la fel ca tine mai vorbesc în germană ori le citesc povești pentru a prinde și eu mai bine limba. Uneori intră pe o ureche și iese pe alta, de aceea afirm că un curs de limba germană ar fi numai bun pentru mine, însă la un nivel după “începător”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *