02Jan

In bratele mele creste un domn

Reading Time: 4 minutes

Intotdeauna mi-am dorit o fetita, insa cand viata mi-a adus un baiat am inteles ca ea a ales mai bine, nu stiu daca ma descurcam sa  ajut o fetita sa-si depaseaca timiditatea, sensibilitatea inascuta si pe alocuri neputinta, caci nici ale mele nu am stiut sa le trec. Mi-a fost dat sa fiu mama de baiat pentru ca in bratele mele creste un domn. Ii va fi mai usor sa supravietuiasca naravurilor societatii si capriciilor de tot felul ale intamplarilor.
Asa timida si sensibila cum sunt am crezut intotdeauna ca pot sa ii sadesc in suflet valori care vor fi roade de cules mai tarziu. Am instituit din primele luni ale vietii sale un mic ghid intitulat arid reguli pentru fiul meu caumflate de mai blandele mele brate in care creste un domn.
Si daca aceste reguli pentru fiul meu il vor face mai bun si mai responsabil, mai serios, mai indraznet, mai puternic si mai inteprinzator atunci eu mi-am implinit misiunea.
Desi aveam de gand sa scriu un astfel de post demult, acum, cand pustiul are 5 ani e timpul cel mai potrivit, pentru ca, incep obiceiurile sa se arate cu adevarat si cum nimic nu e intamplator, tocmai acum am citit acest articol al Denisei care m-a facut sa pun totul pe hartia virtuala si sa ma mandresc cu ce am reusit.

  1. L-am imbratisat in fiecare zi de drag, cu placere, nesat si iubire. I-am spus ca imbratisarile sunt cea mai fireasca apropiere si niste resurse inepuizabile de putere. L-am imbratisat cand a pus un cub in varful turnului, cand s-a spalat singur pe dinti, cand a cazut si s-a lovit, cand a vrut sa planga in bratele mele . Am fost acolo sa-l cuprind oricand, azi e si el e dispus sa imbratiseze si sa ii faca pe ceilalti sa  se simta puternici.
  2. I-am spus ca un zambet e un mod de-ati face ziua mai frumoasa, iar el ranjit ca maica-sa, isi face din asta o obisnuinta. E un copil luminos si deschis si zambetul i se reamarca pana si in ochi.
  3. I-am repetat cu incapatanare ca nu e o rusine sa planga, l-am incurajat sa scoata frustrarile afara prin lacrimi ori de cate ori simte nevoia. Bine, i-am spus si ca lumea va fi tentata sa ii vaneze vulnerabilitatile si ca e bine ca in fata ei sa fie rezervat, insa ca atunci cand simte sa planga sa o faca fara se teama ca v-a fi mai putin barbat.
  4. I-am dat sarcini pe masura puterilor sale si de foarte devreme a stiut ca gunoiul se pune in galeata, olita nu se tine la vedere, jucariile trebuie stranse, la fel si farfuriile dupa ce am mancat, hainele nu se lasa peste tot si patul se face zi de zi, ca fiecare avem ceva de facut si inclusiv el are responsabilitati de dus la capat, nu conteaza varsta, ci constinciozitatea cu care le implinim.
  5. Sa dea glas nemultumirilor sale indeferent care sunt ele.
  6. Sa nu-mi ascunda nimic si chiar daca ar fi sa faca o boroboata, caci ce poate indrepta el va indrepta si ce nu o sa indreptam impreuna, atat cat ne sta in putinta.
  7. L-am incurajat sa vorbeasca cu persoanele din jurul nostru, sa ii considere de asemenea prieteni, sa plateasca cumparaturile, sa ceara ceva atunci cand e intr-o nevoie chiar daca nu e acasa, sa nu se sfiasca de nimic si nimic.
  8. Stie ca a gresi e omeneste si nu se teme de a gresi.
  9. Se spala pe maini de cate ori vine la masa si intotdeauna cand intra in casa.
  10. Ii place sa ofere flori, pentru ca i-am aratat cata bucurie imi aduc ele mie.
  11. Stie ca visele se construiesc si pentru asta trebuie sa creada in ele.
  12. A invata a economisi si mereu mai pune cate un leu in pusculita.
  13. Are convingerea ca e desptept, dar stie ca mai are foarte multe de descoperit ca sa stie totul.
  14. Saluta cu respect.
  15. Are o lista de dorinte pe care eu o notez si asupra careia mai reflecteaza ori de cate ori isi aduce aminte.
  16. Se bucura sa mearga in natura si are placerea mersului pe jos deja ca reflex obisnuit.
  17. Si-a facut un obicei din a nu arunca nimic pe strada, ba chiar strange ceea ce mai gaseste lasat la intamplare.
  18. Manca doar la masa, desi pana sa mai creasca ne cam plimbam dupa farfurie si dupa el, acum nu concepe sa manance altfel decat in cadru organizat.
  19. E constient ca medici ii fac bine, a fost la oftalmolog, acum urmeaza sa viziteze si stomatologul.
  20. Igiena e cuvant de ordine si de cate ori are ocazia sa se spele face din asta o mare sarbatoare.
  21. Nu cere mai mult decat se cuvine daca ii arat si ii argumentez ca banii sunt putini.
  22. Vrea sa faca lucruri de unul singur.
  23. Intr-un conflict cu copiii isi expune parerea dupa ce i s-a potolit naduful.
  24. Stie ca orice lucru inteprins ii largeste orizontul.
  25. Crede in prietenie si nu se da in laturi din a o arata.
  26. A invatat mai usor decat imi imaginam cum sa se comporte cu lucrurile periculoase, cand sa le manevreze si cand nu.
  27. E un bun orator si daca se simte cuprins de nestiinta se opreste si spune “de aici nu mai stiu” o sa invat.
  28. Stie ca perfectiunea nu exista.
  29. E grijuliu cu mine mama lui, pentru ca sunt mama, dar si pentru ca asa e musai sa fie cu fetele si mai tarziu cu femeile.
  30. Are in minte cate o provocare pentru fiecare zi si stie ca se va bucura daca o si implineste. Cand va intelege cum e cu motivatia interna va fi si mai realizat.

Si ma opresc aici, as putea sa mai scriu despre el o multime de lucruri, am mai scris vreo 50 aici si toate au fost minunate.
A fi mama de baiat nu e usor, e insa provocator si interesant, invat alaturi de el si aceste reguli pentru fiul meu sunt si pentru mine caci in bratele mele creste un domn.
reguli pentru fiul meu
 
Foto

Please follow and like us:
Pin Share

8 thoughts on “In bratele mele creste un domn

  1. Să fie sănătos și fericit! Și eu sunt mamă de doi băieței minunați și uneori mă întreb dacă m-aș fi descurcat cu o fetiță. Cred că da, dar ne obișnuim cu rolul de mamă de băieți și ce privilegiu și onoare e!
    An nou plin de bucurii!

  2. in primul rând va doresc SANATATE! Sanatatea este cea mai de pret. Apoi va doresc sa fiti fericiti si sa va bucurati de fiecare zi! Cu curaj si încredere ca fiecare clipa va aduce ceva bun! Numai si numai bine!
    La multi ani, în Noul An! Noroc si multe împliniri!

  3. sa fie mereu sanatos si fericit si sa nu uite niciodata tot ce l-a invatat mami! Daca toate mamele si-ar educa asa frumos copiii, am trai intr-o lume mult mai frumoasa, in care am sti sa nu ne mai judecam unii pe altii, sa ne acceptam si sa ne zambim mai des.

    1. Sanatate si intelepciune ii doresc si eu. Restul le face singur. 🙂 Cresterea cred ca se face cu rabdare si comunicare, iubirea le sustine pe amnadoua, dar din pacate nu toti le avem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *