Acasa » M-am hotarat sa devin Prost de Martin Page

M-am hotarat sa devin Prost de Martin Page

M-am hotarat sa devin prost a fost pentru mine o provocare, atat la prima cat si la a doua lectura, cartea lui Martin Page m-a facut sa reflectez asupra absurdului situatiilor din societatea in care traim. E o societate a nonsensurilor, a valorilor inversate si a lipsei de consistenta, una in care cei inteligenti se simt marginalizati si inutili.

m-am hotarat sa devin prost

Martin Page

Antoine, un tanar prea inteligent pentru vremurile pe care le traieste trece prin calvarul unei depresii provocate de propria-I inteligenta. El se chinuie sa inteleaga de ce e diferit iar asta nu face decat sa-I aduca si mai multa nefericire.
Intr-o mare de oameni banali si stupid de fericiti el declama ca:

Cei care cred ca inteligenta are vreo noblete, cu siguranta ca n-au destula pentru a-si da seama ca nu e decat un blestem.

Si cum sa nu fie inteligenta un blestem cand ea arata cat de superficiali sunt ceilalti si lucrurile pe care ei le creaza? Cum sa nu simta povara inteligentei cand tot ce il inconjoara e lipsit de fond, de inteles sau de sens? Inteligenta nu aduce dupa sine decat marea neputinta de a fi diferit.

Satul sa fie diferit, Antoine hotaraste sa devina prost cu orice pret, prin orice mijloc, demersul lui nu va fi deloc usor.
Intai vrea sa devina alcoolic, pentru ca, alcoolul creaza realitati neumblate, departe de realitatea cotidiana, aduce bucurii instantaneu si placeri pe care numai un consumator le poate avea. Asadar, Antoine se hotaraste sa bea, o face in mod inconstient si dupa prima tentativa ajunge in coma la spital. De ce? “Pentru ca alcoolul te alege” nu e de ajuns sa nu fi baut niciodata ca sa devii un betiv notoriu.

Dar sfarsise prin a recunoaste groaznicul adevar: cauza nefericirii lui era propria-i minte

Supliciul continua si pe patul de spital, acolo unde prietenii lui il asalteaza cu atentia lor, ii spun ca e de prisos sa fie prost si ca poate face orice cu mintea sa in afara de a se arunca in bratele alcoolului. Antoine, insa e captiv ideii sale si influentat de tentativele de suicid ratate ale colegilor sai de salon, vrea si el sa-si puna capat zilelor.

Exista o cenzura impotriva sinuciderii. Politica, religioasa, sociala, chiar si naturala, caci doamnei Naturi nu-i place ca cineva sa-si aroge drepturi in privinta ei, vrea sa ne tina in lesa pana la capat, vrea sa hotarasca in locul nostru. Cine hotareste moartea oamenilor?

Intors la valorile societatii si la gandul ca aceasta ii suprima libertatea de decizie, Antoine se inscrie la niste cursuri care relevau “metode de sinucidere perfecte” si iasa de acolo mai inspaimantat de moarte ca niciodata.

Supliciul intelectualului falit, ruinat financiar si de propria minte, el respinge permanent evidenta cel incojoara. Antoine este intruchiparea razvratitului, acela ce refuza sa se asemene si sa se complaca in situatii banale, care nu-si asuma deloc principiile decaderii si al carui pacat este judecata prea adanca.

Eroziunea sufleteasca nu-l opreste, insa sa gandeasca la fel de profund, Antoine ramane vesnic un inadaptat un incapabil de judecati marunte, imposibil de corupt cu vicii.

In mare parte autobigrafica, M-am hotarat sa devin prost, este povestea unui inteligent caruia ii e din ce in ce mai greu sa isi manifeste liber desteptaciunea.

m am hotarat sa devin prost

Aceasta carte este un strigat al intelectulalului prin in mrejele perfide ale stupidei societati.

O puteti cumpara de la Libris

Titlu cartii: M-am hotarat sa devin prost.

Autor Martin Page.

Numar pagini 148.

Anul aparitiei editiei revizuite 2015.

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

3 thoughts on “M-am hotarat sa devin Prost de Martin Page”

  1. Viața inadaptatului este într-adevăr o dramă. Fiecare om are astfel de momente și educația este cea care îl ajută să le depășească.
    Felicitări pentru prezentare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *