Acasa » Fi productiva,asa imi spun cand nu am timp sa fiu cumva

Fi productiva,asa imi spun cand nu am timp sa fiu cumva

A fi productiva când timpul e el însuşi contra timp e un pariu făcut cu creierul tău pe care trebuie să-l câştigi. Atunci când mi-am pus în gând să înţeleg ce înseamnă “a fi productiv” am avut un adevărat şoc, era mult mai greu decât îmi imaginasem, undeva în afara gramaticii pe care o ştiam. Cu iluzia făcută bucăţi şi o dezamăgire cât zidul chinezesc în suflet am lăsat-o baltă, la a doua încercare, însă totul s-a schimbat deoarece am înţeles că “a fi productiva “este, în cazul meu, sinonim cu “a schimba.”
Metoda mea de a câştiga timp era ineficientă, pentru că, nu o mai îmbunătăţisem de foarte multă vreme, am preluat o parte din ideile bune pe care le-am notat cândva şi am pus în practică altele şi mai valoroase.
A fi productivă înseamnă: A organiza, căci da, ziua are 16 ore şi nu 24, dar poţi să le foloseşti în favoarea ta.

A fi productiva pentru mine înseamnă:

 1. Am prioritizat acţiunile. Cu una bucată unde notez tot în fiecare zi. Fie ca asta înseamnă activităţi zilnice, întâlniri sau joacă cu al meu fiu. Le structurez cu o zi înainte în ordinea importanţei lor şi mereu încep cu ceea ce nu-mi place. De terminat termin cu ceea ce îmi place şi chiar cu un text pentru blog, cititorii mei fideli au văzut că anul ăsta am scris mai des, asta pentru că scriu de seară, după ce fiul meu adoarme şi apoi programez articolul dimineaţa la aceeaşi oră.
 2. Mă trezesc devreme pentru că orele de dimineaţă îmi aduc un plus de energie şi profit de ea din plin.
 3. Tratez urgenţele şi neprevăzutul cu calm încercând să nu le las să mă scoată din stare. Se întâmplă, bineînţeles şi lucruri neaşteptate care îmi dau agenda peste cap, însă am învăţat să primesc lucrurile stresante cu calm, căci dacă aş fi reactiva stresul s-ar amplifica.
 4. Fac mişcare zilnic, importanta oxigenării creierului e primordială aşa că îi acord prioritate. Activitatea asta îmi aduce o stare de relaxare incredibilă.
 5. Mă deconectez de la tot ceea ce înseamnă tehnologie în timp ce lucrez. Asta înseamnă că pun telefonul pe mute şi renunţ să deschid facebook-ul, mail-ul sau orice mi-ar atrage atenţia. Pentru că, mintea noastră e setată să facă un singur lucru şi dacă o supunem stimulilor în continuu scădem productivitatea ei şi îi distrugem neuronii. Gândul ăsta m-a cam speriat şi am renunţat să mă mai chinui să fac de toate. Un lucru făcut cu atenţie e un lucru mai bine făcut. Dup ace termin ceea ce fac pot să mă întorc şi la telefon şi la facebook şi la mail.
 6. Îmi notez ideile într-un carneţel ori de câte ori îmi vin, dacă nu e lângă mine le pun în lista “to do” de pe mobil astfel că, în sfârşit nu le mai uit.
 7. Caut să diversific atât activităţile zilnice, să ies din rutină, cât şi subiectele pe pagina asta. Merg spre obiectivele zilnice pe drumuri diferite, îmi setez un sunet de apel nou o dată pe lună ca să îmi antrenez mintea cu el. Spun şi gândesc în cuvinte pozitive.
 8. Încerc să fac ceva nou, în proiectul meu de youtube vor fi multe lucruri legate de cărţi de îndată ce voi avea o cameră performanta şi o lavalieră, cu un Samsung j 3 video-urile mele sunt slabe. Va mai dura până să îmi cumpăr aparatura, dar nu renunţ la idee.
 9.  Dorm aşa încât să nu fiu neodihnita. Obosită fiind nu reuşesc să fac nimic eficient. Somnul are o putere incredibilă asupra minţii şi mă bucur că acum am înţeles cum funcţionează.
 10. Am învăţat să ignor: să ignor priviri răutăcioase, oameni toxici, ştiri odioase şi mă bucur de nu mai pot ca şi reuşesc.
 11. Am eliminat verbul “nu pot” din mintea mea, acum verbalizez doar cu vreau, sigur, da, pot, reusesc, sunt puternica.
 12. Nu aman. Niciodata
 13. Meditez, nu mereu, dar meditez si asta imi da o putere incredibila.
 14. Fac liste. Multe, multe, multe, ca si asta.
 15. Citesc zilnic, nu mult ca sa fac recorduri, ci asa incat sa imi obisnuiesc sinapsele cu asta in mod constant.
 16. Ma compar doar cu mine, asa incat sa nu am frustrari
 17. Seara la culcare imi numar realizarile si ma bucur de toate si daca sunt mici.

Sunt mama şi sunt productivă, am timp şi pentru mine şi pentru noi,în cuplu  şi pentru fiul meu. Tu ce faci pentru a fi productivă?


***Va astept si pe pagina de facebook pentru noutati zilnice.

Sursa foto a fi productiva unsplash.com

10 thoughts on “Fi productiva,asa imi spun cand nu am timp sa fiu cumva”

 1. Agenda este cel mai bun “îndrumar” al zilei!
  Eu am descoperit-o în anii 90 cand cand am ajuns în Olanda! De atunci nu mai m-am despartit de ea în niciun an!

 2. Pingback: Cel mai greu lucru din viaţa de blogger? Un altfel de bilanţ | Roxana Trandafir

 3. Pingback: Când tot ce se întamplă e parcă de prisos | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *