cum m-a schimbat nasterea
21Feb

Cum m-a schimbat naşterea

Reading Time: 3 minutes

Am mai spus-o şi-o repet, m-am schimbat. De fapt eu însămi sunt schimbarea prin acţiunile mele, însă am remarcat o modificare importantă la mine de îndată ce am născut aşa că, azi vă scriu despre cum m-a schimbat naşterea.

Eu sunt o fiinţă în continuă mişcare, iubesc să transform, să modific, să schimb, însă nu mă aşteptam ca schimbarea să fie atât de evidentă în tot şi toate imediat după ce-mi aduc băiatul pe lume.
Primul factorul declanşator de schimbări a fost vârsta la care am născut, atunci aveam 30 de ani şi eram în plin proces de schimbare emoţionala, avea să mă şocheze încetinirea metabolismului şi să îmi lipsească energia debordantă dinainte. Vârsta mea de 30 de ani era tocmai pragul varsta unei mame tinere şi a uneia mai puţin tânăre, am ştiut asta încă din primele săptămâni ale sarcinii şi am încercat să preiau informaţia ca atare, pe lângă faptul că presupunea o atenţie în plus, însemna şi că trebuie să am o mai mare grijă de mine şi de prunc.
Mama de treizeci de ani, entuziastă şi fericită, care după naştere se simte total alta. Oare e cu putinţă? Este pentru că procesul acesta major aduce după sine o sumedenie de lucruri cu care a trebuit să mă obişnuiesc în timp real şi pe care să le adaptez la mine, fiinţa această nouă care mă privea din oglindă.

Cum m-a schimbat naşterea din punct de vedere fizic?

 • Mi-a adus multe kilograme în plus, atât de multe încât lumea zicea că am rămas din nou gravidă.
 • Mi-a lăsat o durere de spate care mă sâcâie din când în când.
 • Mi-a lăsat o burtă inestetică pentru că nu am suportat să port burtiera. Acum detest colăceii din jurul taliei şi încerc să practic exerciţii şi stând pe scaun.
 • Am după naştere şi o sensibilitate mai mare la durere. Operaţia de cezariană am simţit-o că pe un capăt de lume, deşi nu sunt străină de durerile intervenţiilor chirurgicale. Până şi durerile obişnuite îmi par de atunci mai intense.

Cum m-a schimbat naşterea din punct de vedere funcţional?

 1. Am învăţat să reacţionez la cel mai mic stimul din partea copilului.
 2. Mi s-a mărit capacitatea de concentrare şi am o atenţie distributivă şi mai bună.
 3. Am învăţat să fac diferenţa dintre sunetele, disting uşor ce mă interesează chiar şi într-un ambient zgomotos.
 4. Sunt cea mai obosită fiinţă din lume, dacă înainte puteam să stau trează 3 nopţi, acum când mă pun în pat nu-mi trebuie mai mult de 10 minute să adorm şi dorm buştean. Chiar mă deranjează cel mai tare să fiu trezită fără motiv.

Cum m-a schimbat naşterea din punct de vedere emoţional?

 • Mi-a dat încredere că pot, am fost convinsă de la bun început că sunt multe pe care trebuie să le învăţ, însă cel mai bun profesor mi-a fost copilul. El m-a ajutat să îi pun primul pampers, proces terminat într-o mare de sudoare pentru mine, cum şi cât să-l alăptez şi cât să-i dau să mănânce, cum să-l ţin în braţe şi când să-l ajut cu mersul, cum să-l ţin de mână şi când să am încredere în el.
 • Am devenit uşor paranoică şi mă sperie tot ce ţine de bolile lui David, orice tuse, orice febră, orice tăcere pe mine mă fac să intru în stare de alertă şi să văd numai prăpastia în care cel mic poate alunecă, acolo unde sunt doar pericole. Încerc să remediez astfel de situaţii, dar nu întotdeauna reuşesc.
 • Am devenit mai atentă la mine, mai egoistă dacă vreţi, îmi păsa să fiu bine pentru mine şi pentru cel mic. În momentele în care m-am dedicat numai lui am căzut într-o dizgraţie ce nu mi-a făcut bine, acum încerc să schimb ceea ce nu mai e viabil şi am toată susţinerea lui,
 • Îmi păsa din ce în ce mai puţin de ce spune lumea, nu că nu o ascult, dar pun la suflet mai puţin.
 • Am învăţat să iau cele mai bune decizii pentru mine şi ai mei, asta cu răbdare şi îndelunga chibzuinţă aşa încât să fiu sigură de alegerea făcută.

Înainte de naştere eram doar o viitoare mamă, azi sunt o mamă împlinită şi înţeleaptă.
Pe voi cum v-a schimbat naşterea?
Vă aştept pe pagina de facebook sau să vă abonaţi la newsletter, promit să scriu lucruri interesante.

cum m-a schimbat nasterea

Sursa foto unsplash.com

Please follow and like us:
Pin Share

8 thoughts on “Cum m-a schimbat naşterea

 1. Foarte frumos ai scris despre aceste schimbări. De când cu ai mei copii sunt mai sigură pe mine și mai sensibila în același timp. Orice are legătură cu ei este important și depășește orice am trăit pana la ei!

  1. Eu sunt insarcinata in 27 de saptamani si astept cu nerabdare sa va ce modificari aduce fetita in viata noastra.
   Am vazut ca inca mai ai dureri de spate.Pe mine ma chinuie durerile astea de spate ingrozitor si speram ca dupa nastere sa scap de ele .Acum vazand ca tu ai ramas cu ele ,m-am cam intristat

 2. Ma regăsesc într-o oarecare măsură în cele scrise de tine… Și totodată ma îngrozesc putin.
  Am născut când aveam 23 ani. Eram tânără și corpul se regenera mult mai usor. Acum ma pregătesc pentru o noua naștere.. Dar de data aceasta la aproape 30 ani. Corpul nu mai are puterea de regenerare de alta data și tare ma tem de faptul ca tot ce a fost ușor atunci, acum va fi greu. Atunci am fugit din maternitate după operația de cezariana, plângând de dureri dar nepasandu-mi decât sa ajung la copilul meu care fusese transferat la un spital de copii în vederea unei intervenții chirurgicale. Acum ma îngrozesc ca nici rănile nu mi se mai vindeca la fel de ușor… Fiecare sarcina e diferita și fiecare naștere la fel. Totuși, fiecare își lasă amprenta în felul său…

 3. Prima sarcina am avut-o la 31 de ani si pot sa spun ca nici macar n-am simtit ca am fost insarcinata. Nu am ramas cu kg in plus, nu m-a durut operatia decat in primele cateva zile paa m-am refacut si nici un alt disconfort. Acum sunt la a doua sarcina si am 36 de ani. Recunosc ca nu o duc la fel de bine ca prima, dar nici nu este imposibila. Ma doare spatele doar la foarte mult efort si ma astept la o recuperare rapida. Ramane de vazut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *