spune nu
02Feb

Spune Nu, conteaza mult!

Reading Time: 3 minutes

Spune NU! ţipa din toţi rărunchii conştiinţa. “Spune NU” zicea şi intuita “Spune NU! Pentru Dumnezeu” îmi zicea raţiunea, însă inima îmi juca feste şi continuă să spună “DA!”. Astfel, eram prinsă în mijlocul unor acţiuni care nu-mi făceau plăcere, în relaţii toxice care îmi mâncau sufletul şi nervii în colaborări care nu-mi aduceau niciun beneficiu.
Schimbarea a început o dată cu discursurile TED pe care le ascult de-o vreme şi care m-au ajutat să înţeleg ce resursa inimaginabilă sta în puterea de a Spune NU!
Întotdeauna sau mai întotdeauna renunţam la mine, la dorinţele mele, la timpul meu, doar pentru a fi alături de ceilalţi, pentru a le fi lor bine, pentru a fi pe placul lor, pentru a le împlini dorinţele, dar cu dorinţele mele ce se întâmpla? Rămâneau dorinţe neîmplinite. Când am învăţat să spun nu, căci asta se şi învaţă, am realizat că îmi ascult nevoile,să scot dorinţele la suprafaţă şi LE ÎMPLINESC. Dacă Spun Nu, nu înseamnă că sunt egoistă, ci înseamnă că ţin seama de mine! Imi pasă  de persoana mea şi implicit năzuinţele mele sunt de acum prioritare, cum de altfel ar fi trebuit să fie mereu.
Cu puterea la a spune Nu şi obiectivele pe care am reuşit să le setez cronologic am realizat anul ăsta mult mai multe decât mă aşteptam, deşi 2019 a început de o lună. De curand am învăţat cum se spune nu fără frică pentru că, am cerut timp de gândire pentru a mă convinge că iau decizia corectă. Pentru că am alungat orice contra argument care stătea în calea Nu-ului meu, căci ce să vezi mintea îmi trimite tot felul de gânduri pesimiste care să îmi tragă semnale de alarmă şi să îmi arate că noua cale poate fi greşită, dar asta NU înseamna că trebuie să spun Da! Pentru că stiu ca teama de ridicol, ruşinea în faţa celorlalţi şi neîncrederea în mine m-au făcut să accept tot felul de compromisuri şi de situaţii care nu mi-au adus nici plăcere, nici câştiguri, nici evoluţie. Ba din contră, m-au defavorizat. Gândul ăsta m-a ajutat să mă schimb. Schimbarea se produce constant şi în fiecare zi, eu nu sunt cea de acum zece ani şi cu siguranţă nici cea de peste zece ani, dar schimbarea însăşi e cea mai mare evoluţie.

Cum pot Spune NU clar şi cu tact:

  1. Respirând şi controlându-mi emoţiile.
  2. Oferind alternative pentru refuzul meu. Întotdeauna există alternative după cum spune şi zicala “nu există probleme, există soluţii”.
  3. Îngăduindu-mi un timp pentru decizie

Am spus nu in urmatoarele situatii.

  • Când toată lumea mă sfătuia să avortez.
  • Atunci când toţi m-au criticat  că mi-am luat bărbatul şi copilul şi am plecat în chirie pentru că situaţia din casa alor mei devenise imposibilă, nimeni nu ştia asta în afară de noi şi de vecinii care auzeau certurile zilnice.
  • Am spus nu alaptarii pana la 6 luni.
  • Am spus nu când tata sustinea ccă va sta cu copilul bolnav de pneumonie în pediatrie.
  • Am spus categoric Nu atunci când cel mic a sărit calul încercând să obţină ce vrea printr-o criză.
  • Am spus nu vechii sale grădiniţe.
  • Am spus nu cafelei si painii si mai nous i mancarii nesanatoase!
  • Unei colaborări ce dura de mai bine de 7 ani, dar care nu-mi mai aducea nicio plăcere. Am renunţat la nişte bani, pentru că mai importantă e plăcerea mea de a scrie.
  • Am spus Nu tratamentelor cu antibiotice pentru că am înţeles cât de periculoase sunt pentru cel mic şi acum încerc alternative cu uleiuri DOTerra.
  • Am spus nu lenei şi uite câte articole reuşesc să scriu zilnic.
  • Am spus nu şi mi-a fost bine şi nu am de gând să mă opresc aici.

Tu poţi să spui NU?

spune nu
Vă invit pe pagina de facebook a blogului pentru o apreciere, o părere, o distribuire.

Please follow and like us:
Pin Share

4 thoughts on “Spune Nu, conteaza mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *