10Mar

Duelul maşinuţelor: Cine va câştiga aroganta maşinii clasice sau inteligenta maşinii electrice?

Reading Time: 6 minutes

2019, atunci când David are 5 ani şi iubeşte maşinile, iar maică-sa îi citeşte un dialog dintre o maşină clasică şi o masina electrică :

Maşina Clasică râzând în hohote spunea: Eşti nebună dacă îţi imaginezi că îmi vei putea lua locul. Eu sunt stăpâna lumii, pentru că, orice om are nevoie de o maşină pentru a fi în pas cu timpul. Am făcut istorie. Am creat dependente. Industria Automobilelor este o forţă mondială, cum crezi că o va destabiliza o maşinuţă condusă de energia eoliană?
Maşina Electrică păstrându-şi calmul replică: Tocmai aceasta e forţa mea, vântul, energia naturală, întreaga natura-i de partea mea, pentru că eu vreau să o ajut să respire, să trăiască… pe când tu o subjugi, o sufoci. Nimic nu a fost vreodată mai puternic decât însăşi natura, nici măcar o industrie.
Maşina clasică uşor uluita îşi luă masca arogantei şi ripostă: Eu conduc lumea, omul şi natura. Sunt deasupra tuturor.
Maşina electrică vorbi atunci cu stăpânire de sine: Dar Lumea se schimbă, ierarhiile şi ele, oamenii de asemeni, ei iubesc viaţa şi căuta bunăstarea. Eu voi fi garanţia acestei bunăstări.
Maşina clasică rânjind: E greu să schimbi mentalităţi!
Maşina electrică mai zis concis: E greu, dar generaţia ce vine din urmă are forţă să înfăptuiască schimbarea, ea însăşi e schimbarea.
Maşina clasică nu mai spuse nimic, ci demară în trombă hohotind lăsând în urmă un nor de fum.

***

2044. Tânărul David are aproape 31 de ani, iubeşte de acum maşinile electrice şi se pregătea să urmărească alături de colegii săi conferinţa aniversară a Auto Schunn, zâmbea la gândul că în urmă cu 25 de ani, pe când Auto Schunn sărbătorea primii 25 de ani de activitate ca partener autorizat a Mercedes Benz lui i se citeau povesti despre masinele electrice, iar acum… la 50 de ani de activitate îi urmărea cu interes toate vânzările într-un mod activ. Mai exact, e manager after sales şi stabilirea obiectivelor realiste era misiunea sa cea mai de preţ.
Acum, în mică pauză dinainte de conferinţă îşi amintea că prima  maşină electrică pe care o văzuse fusese Mercedes-Benz EQC şi suferise teribil că părinţii săi nu şi-o puteau permite. Mama, responsabilă pe atunci cu poveştile şi visele frumoase, îi spusese că el va putea conduce o astfel de maşină dacă avea încredere în propriile forţe. Câtă dreptate avea mama şi cât de mândră trebuie să fie povestind mai departe prietenelor ei despre succesul lui în industria maşinilor de acest tip.
Telefonul îi reaminti că pauză a luat sfârşit şi se grăbi să ajungă în sala de conferinţe. Tema pe care David o avea de susţinut era despre creşterea semnificativă de vânzări auto şi modalităţile de atragere a clienţilor spre maisnile electrice Mercedes Benz.
Vorbiră mulţi, cuvintele: revoluţia e-mobility, evoluţie, reuşită, viaţă bună erau pe buzele tutor. La ceas aniversar Auto Schun se bucura de un imens succes.
Când îi veni rândul. David vorbi aşa:
Aveam cinci ani când a apărut prima maşină 100% electrică, -în timp ce în spatele lui rula pe proiector rulau imagini cu el jucându-se cu maşinuţele- mama îmi citea poveşti în fiecare zi şi îmi vorbea despre schimbare în domeniul automobilelor , iar eu pe cât eram de curios pe atât eram de nesigur. Abia începusem să nu mai cred în zâne, iar dispariţia lor mă dezamăgise încât toate poveştile mamei păreau utopice. Când am văzut , însă primul model de SUV Mercedes-Benz EQC la salonul de prezentare, am înţeles că mami avea dreptate. Lumea începea să se schimbe.
(pe ecran primul astfel de model apăru)
masina electrica
Mama mea a spus că schimbarea a început şi cu mine, pentru că eu însumi sunt schimbarea, că maşinile electrice vor schimba lumea şi că totul e în mâinile mele. Nu am priceput exact, dar am continuat să întreb ce înseamnă asta, iar mama m-a dus de mână în stradă.
Acolo, chiar în apropiere de blocul nostru era o benzinărie la pompele căreia era o mare coada. Zi de trafic intens, aglomeraţia era firească.
-Ştii ce înseamnă o benzinărie plasată strategic aici deşi nu are distanţa legala faţă de un bloc locuit?
-Ca maşinile alimentează şi pleacă mai departe? I-am răspuns de la nivelul înţelegerii de atunci.
-Si asta a zis mama, dar şi că patronii benzinăriei au mult de câştigat, câte maşini crezi că vor opri aici până mâine la aceeaşi oră?
– Multe, i-am zis.
-Da, multe a zis şi mama. Cu ce se alimentează maşinile?
– Cu benzină şi motorină, am zis mândru că ştiam.
– Exact, însă ele nu sunt gratis, se risipesc uneori şi ne mai pun şi în pericol.
– Cum? Am zis mirat.
-Respiră mi-a spus mama, aerul pe care îl simţi e curat?
– Nu, miroase urât, am zis
-Ingrozitor de urât, m-a susţinut mama, asta din cauza gazelor emise în natură, care, vrem nu vrem ne afectează pe termen lung. Nici noi, nici solul, nici copacii, nici aerul nu mai suntem sănătoşi. Toate astea ne scurtează vizibil viaţa.
Am privit-o trist.
– Toate sunt aproape bolnave?
– Din păcate da, poluarea ne ucide lent.
M-am uitat la benzinărie şi aş fi vrut să dispară de acolo. Ca şi când mi-ar fi ghicit gândurile, mama a zis:
-În viitor, datorită maşinilor încărcate electric , benzinăriile vor dispărea.
Am zâmbit relaxat şi am întrebat-o dacă acea energie poate fi nocivă?
M-a îndreptat în direcţia în care bătea vântul şi mi-a spus.
– Energia electrică o putem obţine pe cale mai uşoară cu ajutorul vântului, e forţa naturii de care ne folosim şi nu o subjugam cu tot felul de alte invenţii periculoase. Energia vântului e inepuizabila şi nepoluanta. De ce să nu o folosim în favoarea noastră? Astfel, în curând vor fi tot mai multe staţii de încărcare pentru maşinile electrice de unde acestea vor fi alimentate fără vreun risc pentru mediu. Nu vor mai arde combustibili şi nu vor mai risipi gaze rele.
Să nu uităm şi de energia soarelui, ştii aşa cum te hrăneşte el pe tine, este posibil să poate alimenta şi baterii de maşini electrice , în viitor.
În plus, costurile de întreţinere a unei maşini electrice este unul mai mic.
Am râs când un un scârţâit de roţi a pus capăt discuţiei, mama , însă mi-a atras atenţia asupra unui amănunt.
(proiecţia arata acum două maşini aproape de coliziune)
– Vezi, astfel de situaţii, îmi zice arătându-mi maşina vitezomanului trecând razant pe lângă o maşină ce circula regulamentar, astfel de situaţii vor fi evitate pentru că, maşinile electice îşi limitează singure vitezele şi aşa se pot evita posibile coliziuni.
Ţopăind de fericire am zis:
-Aşa v-a scăpa unchiul de accidente? Gândindu-mă la păţania fratelui tatălui meu din trecut.
– Exact aşa, a confirmat mama.
– Eu şi toţi prietenii mei vom conduce maşini electrice?
– Cu siguranţă da, schimbarea e la voi, sunteţi singurii care mai pot salva natura, încetând să o mai sabotaţi şi începând să gândiţi în favoarea ea şi a noastră. Natură e casa noastră, viaţa noastră, protejarea ei înseamnă şi protejarea noastră. Susţinerea ei e şi susţinerea noastră, bunăstarea ei e şi bunăstarea noastră, suntem cu toţii un tot. E necesar doar să învăţăm să producem şi să conservăm energie.
– Asta e simplu, am zis gândindu-mă la tot ce mi-a spus ea. Azi nu mi-ai mai spus poveşti cu maşinuţe.
-Ţi-am arătat povestea tristă a vieţii noastre, una pe care tu poţi să o schimbi.
Când am devenit maneger after sales, mama mi-a spus atât:
– Schimbarea e la tine!
Aceste cuvinte erau acum evidenţiate pe ecran.
Schimbarea e la mine pentru că, am înţeles ce înseamnă energia naturală, producerea şi conservarea ei. Am vrut o viaţă mai bună pentru mine şi asta începea de la resurse mai bune, neafectate. Am crezut că eu că şofer trebuie să fiu liniştit şi în siguranţă, aşa încât să mă bucur şi de drumurile cu maşina, dar şi de viaţă de dincolo de maşină. Am învăţat să nu mă grabesc.
Clienţilor noştri le arăt urmele dezastrelor provocate de poluare, încerc să le spun că natura e în plin proces de regenerare, le prezint conceptul e-mobility că pe unul salvator şi niciunul dintre ei nu ar mai vrea să se întoarcă la maşinile de dinainte. Unii au trăit adevărate drame datorită maşinilor, accidentele suferite le-au marcat vieţile definitiv, unora o maşina le-a furat si oameni dragi de neînlocuit, alţii ce făceau afaceri din benzinării s-au reorientat tot în domeniu şi lucrează în domeniul producerii de maşini electrice şi a energiei necesare lor. Câmpurile nu mai sunt pline de benzinării ci de oaze unde poţi să opreşti pentru o gură de aer curat. Copacii sunt în cele din urmă verzi, aşa cum îi desenăm în copilărie şi aerul e din ce in ce in ce mai ce mai curat.
Conceptul e-mobility ne salvează azi de o realitate crudă şi de o moarte lentă.
Aşa şi-a încheiat discursul şi-a plecat grăbit să se întoarcă la visele în care mai avea de investit.
#Articol scris pentru proba a doua a Spring Superblog 2019. Orice distribuire, comentariu şi apreciere mă ajută. Mulţumesc anticipat.
Sura foto modelul de suv 100% electric ce va fi lansat.

Please follow and like us:
Pin Share

18 thoughts on “Duelul maşinuţelor: Cine va câştiga aroganta maşinii clasice sau inteligenta maşinii electrice?

  1. Si eu care credeam ca nu voi putea sa scriu nimic… dar cand m-am pornit nici ca nu m-am mai oprit. 🙂
   Multumesc, inspiratie si note bune iti doresc de asemenea. 🙂

   1. Nu a fost chiar așa de grea proba, până la urmă trebuie doar să ai o pornire, că apoi… Bine, eu sunt intoxicată cu subiectul ăsta la muncă, am scris din prima zi și am mai modificat de vreo trei ori că-mi tot veneau idei, dar am dat publish până la urmă că așa mai modificam și poimâine

  1. Fara el nici participarea mea in competitie nu ar fi fost posibila, i-am promis ca dupa ce doarne eu o sa scriu si se culca regulat, dar nu inainte de a-mi ura succes. E o sursa inepuizabila de inspiratie. Multumesc, draga mea.

  1. Multumesc draga mea, Asa as vrea sa le leg pe toate, fiindca David imi face povestile mai frumoase.
   Mult succes iti doressc de asemenea.

  1. Multumesc frumos, Marius. Eu sunt mai putin entuziasta, niciodata nu am luat 100 de puncte, asa ca scriu doar de dragul povestilor. Ma bucura, insa aprecierile. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *