Noua ordine mondială fără mica publicitate

M-am trezit datorită zgomotului infernal ce se auzea din stradă. Unde eram? Ce se întâmplă? Începuse un război peste noapte? Era invazie extraterestră? Nici un semn din interior că s-ar fi schimbat ceva, însă afară continua forfota. M-am dus la uşă, unde poştaşul îmi lăsa în fiecare zi ziarul cu mica publicitate. Îmi bag mâna în ochi căutând să alung somnul. În timp ce-l ridicăm cu cealaltă mână ziarul mă împiedic şi cad cu nasul de mânerul umbrelei din hol. Îmi vine să urlu de durere, urlu, dar datorită vacarmului de afară nu ma auzi nici tata mare ce e surdul meu preferat de pe planetă.
După ce mi-am revenit m-am lăsat într-o rană şi am început să răsfoiesc ziarul de la ultima pagină înainte. Totul era de-un alb perfect, anunţurile dispăruseră. Dau pagină, după pagină, după pagina şi nu-mi vine să cred. În anunţul telefonic nu se mai publicase nimic, aşa de mare mi-a fost mirarea că atunci când am întors prima pagină şi-am văzut anunţul publicat cu litere de-o şchioapă, ca deja gura mi se mărise şi părea să nu fi fost închisă vreodată: Mică publicitate fusese interzisă prin lege.
mica publicitate
O lege ce impunea o ordine mondială.
În poziţia aceea total neconfortabila parcă mă lovise ceva în cap. “adio civilizaţie!” Îmi zic înciudată şi încerc să mă ridic de pe unde eram.
Deschid uşa şi mă uit la lume, lumea din marea-i agitaţie a tăcut o clipă, zeci de ochi s-au întors spre mine. Timpul parcă s-a oprit în loc.
Un bărbat cu o portavoce urlă cât îl ţin plămânii…
-Vedeţi nebuna asta? Ea e vinovată pentru tot ce ni se întâmplă!
-Huooo! HUOOO! Ţipă mulţimea fără portavoce!
-Uitaţi-vă la ea, îmbrăcată în pijama, cu părul vâlvoi, ochii vineţi, nasul spart şi aproape desculţă a venit să ne dezbine.
O sumedenie de fiori reci mi se urcară pe şira spinării, m-am uitat în ochii celui care vorbise ca într-o oglindă. Privirea lui ma înspăimânta… dar avea dreptate. Din pat şi după nişte accidente stupide mă gândisem să ies în stradă aşa cum eram, fluturând un ziar.
-Huoo. Se agitară toate vocile spre mine, în timp ce tot atâtea mâini se fluturară cu pancarte peste creştetul meu.
Mă simţeam o furnică într-o grădină de elefanţi şi nu-mi trecea prin gând nicio idee.
M-am holbat şi eu la ei şi-am ridicat mâna dreaptă în sus, in  ea stătea marele anunţ: Mica Publicitate fusese INTERZISA prin LEGE. Era scris acolo cu MAJUSCULE. Lumea făcu legătura dintre deplorabila mea înfăţişare şi importanta acelui anunţ. Era imposibil ca o femeie ca mine ce părea ieşită de la balamuc să proclame aşa o Lege!
S-a făcut tăcere, omul cu portavocea o lăsa să-I cadă. Ceilalţi îşi coborâră şi ei pancartele.
-Sa oprim anarhia! Am zis atunci pentru prima oară.
Omul lider îşi ridică portavocea de la picioare şi mi-o întinse. M-am holbat la el mai rău decât atunci când mă blamase… îmi tremura mâna şi tot corpul, dar am acceptat obiectul ce-mi amplifica nouă putere.
-Sa mergem spre Casă Mare a Conducătorilor şi să ne strigăm acolo toate nemulţumirile!
-Sa mergem! Strigară după mine toţi acoperind parcă tot ecoul portavocii.
-Suntem în plină era a digitalizării, nu vrem să ne întoarcem în epoca de piatră.
– Acum când timpul e în viteză voi vreţi să îl daţi înapoi?
-Divide et impera!
-Legiuitorul acesta trebuie spânzurat, nu e un magistrat, e un psihopat
– Unde e dreptul nostru de a munci? Azi ni s-au închis uşile în nas.
– Ce facem cu toate bunurile pe care le-am produs?
– Unde e libertatea de expresie? Ne-aţi încătuşat mai rău decât pe marii criminali ai istoriei.
– Cum îşi mai câştiga existent micii întreprinzători?
-Aţi creat o isterie mondială, informaţia a fost redusă la nivelul de zvon. Totul se va transmite acum doar din gură în gură.
-Căror interese le slujim oare?
-Nu ne luaţi creativitatea si curiozitatea.
– Aceasta acţiune e aparţine iluminaţilor.
– Suntem mulţi, dar nu proşti! Ne-aţi luat doar libertatea , dar nu judecata!
– Nu vreţi să supravieţuim pe pământ? Nu-I nimic, o să plecăm cu toţii pe lună, încă ne mai amintim că se închiriază pământ pe acolo.
– Manipularea nu e o soluţie!
– Nu ne subapreciaţi. Omul a găsit mereu tehnici pentru evoluţie. Voi de ce vreţi involuţia?
-Daţi-ne mica publicitate înapoi, altfel o să produceţi cel mai mare genocid din istorie.
Acestea toate era mesaje ce se fluturau pe pancarte, ajunsesem în fata Casă Mare a Conducătorilor şi zăream cum eram urmăriţi de pe la ferestre.
O femeie împopoţonată ieşi să ne vorbească.
-Ne-aţi trimis o paiaţă cu capul fără creier la negocieri? Unde e purtătorul de creier şi intelectualul? Cine e asta în fruntea statului de drept? Am strigat cât am putut în portavoce.
Femeia rămase mută de uimire într-o dizgraţie totală.
-Conducătorii şi legile nu se aleg, ci se impun. Cel mai bun dintre noi poate să schimbe lumea şi această mizerie mondială, am continuat.
Aplauze şi ovaţii în spatele meu.
-Propun un test de cultura generală în urma căruia să ne alegem noul Conducător, acela să fie Legiuitorul. Cei mai puţin capabili să se abţină din a participa şi a candida.
Dintr-o dată, un fost copist începu să ne împartă foi cu întrebări încurcate.
La final, după numărarea răspunsurilor corecte, un bărbat pe care nu-l ştia nimeni, pentru că nimeni nu mai privise drept în faţă un intelectual, se dovedi cel care obţinuse cel mai mare punctaj.
-Anunţă-ţi şefii că pot să elibereze birourile începând de acum. Avem un nou Conducător! Am zis şi i-am întins acestuia portavocea.
Acesta se sui pe scenă din faţa Casei Conducătorului şi spuse doar atât.
-V-aţi recăpătat libertatea învăţând să alegeţi corect! Mica publicitate va ajută să vă organizaţi şi să credeţi în puterea informaţiei care e una uriaşă.

***
Mica publicitate reveni în vogă şi lumea îşi reluă mersul firesc.
În timp ce mă întorceam acasă tăcută am privit ziarul din mâna mea, era din nou plin până la ultima pagină. Dacă l-aş fi citit de prima dată de la prima….

#Text fictiv pentru proba a treia Spring Superblog 2019. Orice comentariu, apreciere si distribuire imi poate fi de folos. Multumesc mult!
 
 

Share

3 thoughts on “Noua ordine mondială fără mica publicitate

  1. Pingback:Am obosit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: