Acasa » Casa activa, visul de azi pentru clipa de mâine

Casa activa, visul de azi pentru clipa de mâine

Să stai într-o locuinţă socială nu e tocmai lucru uşor, atunci când nu ai alternative aşa cum nu am avut noi, e bine venită, însă  acest tip de locuinţa nu te avantajează cu nimic.
E făcută repede, din materiale de slabă calitate, proiectată prost şi aşezată in cazul nostru la mansardă, unde pe vreme de furtună. şuieră vântul mai ceva ca-n codru . Am putea să cumpărăm această locuinţă în viitor, însă tocmai gândindu-mă la viitor parcă sufletul mă îndeamnă să-i las o altfel de casă fiului meu. Ca orice mamă îmi doresc pentru el o casa ideală, am auzit  despre casa activa s-ar ridica la astfel de standarde. Şi ce m-ar opri oare să visez? Poate doar lipsa banilor, dar o resursă financiară am găsi până la urmă, poate pesimismul soţului meu care refuză să mai creadă în vise, poate însuşi viitorul care îl poate plasa pe fiul meu departe, însă cum viitorul depinde de mine, m-am hotărât să înceapă azi cu visul unei case la malul mării, acolo unde sufletul meu şi-ar odihni dorurile şi fiul meu ar înveşti în turism.
 
Să ne întoarcem, însă la azi, când totul e la nivel de idee. Fără să mă descurajez de o clipă am început să caut oameni care să mă ajute şi să o proiecteze pentru mine, aşa am ajuns să colaborez cu cei de la Aia Proiect, care m-au întâmpinat cu căldură şi avut răbdare să-ma asculte.

 
În primul rând am cerut informaţii despre acest concept şi nu mică mi-a fost când am aflat că nu e unul nou, ci mai degrabă unul care câştigă teren pentru că are toate şansele să protejeze mediul, să producă singura energia de care are nevoie, şi să asigure confortul locuitorilor să prin climatul interior produs, în concluzie e un concept holistic care satisface orice nevoie reducând consumul de resurse şi asigurând bunăstarea.
Eram exact la locul potrivit, cu oamenii potriviţi sub ale căror creioane se desenă al meu proiect de casă.
Locul viitoarei construcţii va să fie undeva la mare, cred că la Eforie Nord, pentru că acolo ne-am bucurat de prima vacanţă în familie şi ne-am regasi mereu in asta încărcătură emoţională.
Casa activa va să fie orientată spre sud, să ni se lăfăie soarele în ferestre toată ziua, să ne încălzească, să ne bucure şi să ne aducă energie atât nouă cât şi celorlalţi, o să vorbim imediat şi despre asta, dar să o iau cu începutul, căci cine a mai văzut să începi un proiect de casă de la acoperiş?
Prima idee ar fi că îmi doresc o casă cu două niveluri. Cel de jos destinat turiştilor cu trei garsoniere dotate cu mini bar, baie proprie şi spaţiu pentru dormit.  În plus, tot la parter, un spaţiu de recepţie.
La etaj, acolo unde ne vom petrece noi restul timpului vreau să fie un living mare, unde să pot valsa cu al meu soţ, m-am săturat să mă răsucesc într-un picior şi să nu mă lovesc de toate când încerc să fac ceva în cea mai mai mare încăpere din actuala locuinţă, aşa că sufrageria să fie mare, luminoasă şi suficient de îngăduitoare cu musafirii mei şi cu puţină mobila pe care aş vrea să o utilizez în ea.
Bucătăria nu aş vrea să fie open-space şi nu pentru că nu-mi place conceptul, ci pentru că nu tolerez mirosurile de niciun fel şi atunci prefer să le închid după o uşă.
Dormitoarele să fie trei, unul pentru mine şi consort, altul pentru fiul meu prevăzut cu un laminator, asta pentru că noaptea să ajungă mai uşor cu privirea la stele. Şi ultimul să fie destinat doar musafirilor, asta ca să nu ne mai înghesuiţi unii în alţii în cele mai intime momente atunci când cineva ne calcă pragul şi rămâne peste noapte.
Categoric vreau două băi, nu de alta, dar urăsc coada de la uşa acestei încăperi. Aş mai face una, dar nu-mi rămâne loc pentru altă încăpere la fel de importantă, bibliotecă. Vreau o cameră doar pentru cărţi, acolo unde să îşi găsească loc fiecare, să nu mai stea înghesuite şiş a-şi trăiască poveştile în voie, iar eu să mă refugiez alături de ele ori de câte ori mi-e dor, ori de câte ori visez sau ori de câte ori caut o idee. Ideală pentru serile mele de toamnă, când, căzută în fotoliu să privesc privesc când în carte, când pe fereastră.
Ca să nu zică soţul ca sunt egoistă şi vreau un spaţiu doar al meu, undeva va fi şi atelierul lui, izolat fonic şi dotat cu tot ceea ce doar lui îi face plăcere şi mie nu: boxe imense, cabluri şi scule. Atunci să meştereasca tot ce vrea fără să le caute în toată casa, să îşi dea muzică la maximum ca nu îmi deranjează nicio secundă lecturile.

Şi acum că am lămurit ce ştiam mai bine, aşezarea interioară, să lămuresc o dată în plus de ce aş vrea o casă activa şi de ce cred că ar funcţiona bine în regim de pensiune la mare şi ar aduce un potenţial de turişti.
Pentru că se va bucura de soare: orientată spre sud se va bucura de căldura acestuia pe tot parcursul anului, chiar şi în lunile reci.
Pereţii vor fi ajutaţi să respire şi să se adapteze facturilor externi, fără a perturba, ci a adapta climatul intern datorită straturilor şi a plăcilor ventilate cu care sunt prevăzuţi. Datorită acestui sistem de trei straturi pereţii protezează interiorul de zgomot şi se adaptează condiţiilor vremii.
Ferestrele vor fi foarte mari, lumină, lumina va să fie veşnica noastră sursă de bine indiferent unde ne vom afla în casa activa.
 
Pompa de căldură sol- apa- aer cu care v-a fi prevăzută va extrage căldura din sol şi-o va introduce în interior pe timpul iernii, iar pe timpul verii v-a scoate căldura din interior, în plus v-a încălzi şi apă caldă menajera. Aceasta va fi utilă şi în cazul încălzirii pardoselilor. De când visez la o pardoseală caldă, urăsc gresia mai rău decât urăsc o furtună de zăpadă, m-am săturat să port încălţăminte groasă şi inconfortabilă aşa încât să îmi aduc un aport de căldură. O podea caldă ar fi un mare răsfăţ pentru mine mai ales că nu suport ciorapii de fel.
Circulaţia aerului în clădire va fi liberă, pereţii respiră, aerul impropriu este scos prin sistemele de ventilaţie şi înlocuit cu unul proaspăt.
Clădirea însăşi produce energie cât să ofere un climat stabil.
Panourile fotovoltaice care vor fi montate pe acoperiş au ca scop generarea energiei electrice atât pentru noi cât şi pentru ceilalţi. Putem produce energie pentru alţi consumatori doar pentru că ne vom orienta casa activa spre sud, gândire eficientă, bani în plus în buzunar.
Consumul de resurse naturale nu v-a necesită alte resurse pentru generarea de căldură, de energie şi de confort.
Acest concept reduce la zero emisiile poluante in aer, apa, sol. Un imens beneficiu.
Casa activa e garanţia unei vieţi tihnite.
Nu-mi rămâne decât să obţin un cred şi să investesc cu cap, să îl conving pe al meu soţ că mă pricep la investiţii va fi o floare la ureche. Trebuie doar să îi spun că vom locui lângă mare. De fiul meu nu mai incape vorba, ar pleca spre casa noastra azi.
***
Text scris pentru proba a cincea a spring superblog 2019.
Orice comentariu, apreciere, distribuire ma ajuta. Multumesc.
 
 

1 thought on “Casa activa, visul de azi pentru clipa de mâine”

  1. Pingback: Proba 5. Casa viitorului se proiectează acum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *