De ce citim? De unde obiceiul de a lectura? Ce ne-a dezvoltat dependenta de cărţi? Răspunsul la toate aceste întrebări se află în obieceiurile şi deprinderile din copilărie şi adolescenţă, pentru că, atunci s-au format, mai apoi, la maturitate aceste obişnuite s-au cristalizat. Cititul e şi el un obicei care trebuie antrenat şi menţinut pe o perioadă lungă pentru a da, mai târziu, roade.
Şi de ce citim? Citim pentru că:
- Mama noastră, însărcinată fiind, ne citea. Pare de necrezut, însă memoria din viaţa intrauterină are o puternică influenţă asupra obiceiurilor noastre din viaţa extrauterină şi se manifestă în toate etapele dezvoltării noastre. Obişnuită cu lectura atunci se face.
- Apoi, tot mama ne citeşte poveşti în fiecare seară şi astfel ne introduce în lumea poveştilor şi ne menţine în apropierea cărţilor constant.
- Îi vedem pe ceilalţi citind. Dacă un adult citeşte şi copilul său citeşte. Copierea comportamentului adult este specific copiiilor şi cititul poate fi şi el uşor copiat dacă micuţul este înconjurat de persoane care au câte o carte alături.
- Ne place. Cititul este o activitate relaxantă, ofertantă şi o dată deprinsa, ea alungă pentru totdeauna plictiseală.
- Cititul ne îmbogăţeşte vocabularul şi cunoştinţele. Ai carte ai parte este o zicală în spatele căruia se afla un mare adevăr, având carte deschidem porţile cunoaşterii multor domenii. Citind ne îmbogăţim involuntar sau voluntar vocabularul, un om citit poate avea un discurs persuasiv şi competent în orice circumstanţă.
- Cărţile ne duc într-o lume diferită, una în care realul şi imaginarul se împletesc, unde ne identificăm cu personajele, unde găsim puterea din noi înşine de care nu eram conştienţi, acolo unde nu există limite, acolo unde putem fi nişte eroi.
- Ne dezvolta imaginaţia.
- Pun bazele unor principii şi idei personale solide. Cu cât citim mai mult cu atât vom deveni mai greu de impresionat şi mai puţin influenţabili.
- Cititul e singurul mod pe care îl avem la îndemână pentru a evolua, pentru a depăşi etape şi a construi altele.
- Lectura ne face liberi, citind vom fi noi înşine.
Citiţi, citiţi în fiecare zi!
Vă invit să va abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne atrena la discuții zilnice.
sursa foto unsplash.com
Minunate argumente! E drept, prima chiar pare de necrezut dar e cea mai frumoasă dintre toate!
Foarte bine punctat, sunt de acord 🙂
Și mie îmi place mult să citesc. Nu prea trece zi fără să deschid o carte.
Un articol superb și plin de argumente minunate pentru care este frumos sa citim! 🥰🥰🥰
Asa este, imi place foarte mult articolul tau, cititul ne duce intr-o alta dimensiune, ne dezvolta imaginatia si de multe ori ne ajuta sa ne cercetam si dezvoltam mental si spiritual!
O sa țin cont de punctul 1 și o sa citesc mai mult ❤
Cam așa este. Cititul mă relaxează foarte nult.
Incerc sa imi fac timp in fiecare zi sa citesc, ma relaxeaza.
Citim pentru noi, stiu asta doar ca se pare ca tot mai putin timp aloc acestei activitati