09Feb

Care e vârsta potrivită pentru a avea un copil?

Reading Time: 2 minutes

Daca iti dorești un copil cu siguranța te-ai găndit la aceasta dilemă, căci este o dilemă, care e vârsta  potrivită pentru  un copil? Si stai și te frămânți incercând sa găsești un echilibru între dorința de a-l aduce pe lume, tumultul emoțiilor tale si viața cotidiană. Există unul? sau acest gând se află doar in mintea ta idealistă?

Care e vârsta  potrivită pentru  un copil?

Când modelul generațional al familiei tale îti arata ca bunica si mama s-au trezit peste noapte mame, la vârste fragede aveau responsabilitatea unei noi vieți și al unei familii. Lucru deloc ușor pentru niște umeri firavi. Tu nu vrei asta, tu ești ancorată in realitatea cotidiană și vrei să îti urmezi studiile, să-ti cladești o carieră, să ridici stafeta cât mai sus si nu te-ai vedea în tabloul casnic unde ai copilul în brațe, aspiratorul in mana și soțul la telefon întrebând : “ce mâncam azi?”

Pe la 20 -25 de ani înca il cauți pe El, încerci, speri, ai deziluzii, mai încerci o dată. Ești la inceput de cariera, ești frumoasă, prosperă si gata sa schimbi lumea, acela sa fie momentul potrivit pentru un copil? Iar cauți, iar te înalți, iar speri, iar zbori. Ai alte orizonturi.

La 30 de ani, ceasul biologic te schimbă radical. Nu te mai multumește cariera, nu l-ai găsit pe acela pe care să-l faci tata, iar cearsafurile tale sunt reci, în casa ta achizitionata în rate nu te așteapta nimeni. Vezi cum apar firele albe, ai riduri si ai obosit, dar nu au un copil. Ce e de făcut?

Te cuprinde disperarea și nu găsești nici un răspuns, apropiați deja te întreabă daca vrei să rămâi fată batrană și daca ai ceva cu cei mici și nu vrei sa devii mamă? ai prietene care au copii mari și nici măcar ele nu te mai înteleg, unele sătule de ceea ce înseamna creșterea unui copil te sperie spunându-ți să nu ii faci! Societatea însăși după modelul clasic de familie te împinge sa iei o decizie și sa actionezi acum.

Ia o pauza de la toate, respiră, gandește. Nu varsta conteaza, ci mai degraba momentul în care te simți pregatita pentru un copil, Poți fi o mamă bună chiar daca ai 18 ani și înca mai crești alaturi de prunc, dar și la 25, cand ai de alergat si de durat case, de cautat iubiri și la 30 când ceva în tine se schimbă. Momentul potrivit pentru a avea un copil este acela în care ai găsit omul perfect cu care sa îl ai, știi că asta îti dorești, ai ajuns la maturitatea la care ai înteles ca un copil nu e doar zambet si joaca, ci un om, chiar si mic cu toate emoțiile și manifestarile posibile, cănd știi ca poți să iți asumi responsabilitati.

Un copil nu se face de gura lumii, pentru ca așa e în societate sau cand nu ai ce face si te-ai pomenit gravidă. Se face cu omul potrivit la momentul pe care îl simțiți ca fiind acel moment!

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

varsta-potrivita-pentru-un-copil

 

Please follow and like us:
Pin Share

17 thoughts on “Care e vârsta potrivită pentru a avea un copil?

  1. Exact, un copil nu il faci pentru altii sau pentru ca trebuie. Nici nu ar trebui sa il ai până nu ești bine cu tine. Situatia financiara si nici varsta nu garanteaza nimic. De aia cred ca totul se întâmplă la momentul potrivit. Nu trebuie sa ne stresam ca nu suntem măritate sau nu avrm inca copii. Lucrurile astea depind mai putin de noi iar daca suntem ok cu viata noastra cel mai probabil vor veni de la sine.

  2. Corect. Nu exista o varsta. Am facut primul copil la 22 ani, pe al doilea la 24 si pe al treilea la 29. Ma bucur ca am fost mama tanara. Am reusit sa imi fac si cariera… asa ca important este sa gasesti barbatul potrivit. Varsta este doar o cifra.

  3. Eu nu cred ca exista o varsta potrivita. Trebuie sa-l faci atunci cand simti si atunci cand gasesti omul potrivit. Eu am facut copilul la 32 de ani.

  4. Evident ca de preferat este sa faci copii cat mai devreme, dar in realitate fiecare face atunci cand se simte pregatit pentru asta. Eu recunosc ca nu m-am grabit din diverse motive si acum imi pare putin rau, dar sper sa recuperez timpul pierdut 🙂

  5. Nu cred ca exista vârstă perfecta, poate undeva între 23 și 38,as spune eu. Eu dintotdeauna am vrut sa am doi copii pana împlinesc 30 de ani și asa s-a și întâmplat, nai mult sau mai puțin planificat. Pe primul l-am născut la 26 de ani, pe al doilea la 29.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *