evaluare psihosomatica
15Mar

Eu am ales sa nu-mi inscriu copilul mai repede la scoala

Reading Time: 2 minutes

Anul trecut pe vremea asta ma batea gandul sa duc pustiul la evaluarea psihosomatica, unde urma sa aflam daca e capabil sa intre in grupa pregatitoare inainte de a avea 6 ani. El fiind nascut in noiembrie avea la inceputul anului scolar 5 ani si 10 luni, deci daca voiam sa il dau la scoala trebuia sa-l inscriu la testare.

Ce inseamna evaluarea psihosomatica?

Aceasta e o testare realizata de psihopedagog pentru a verifica nivelul de cunostinte la care se afla copilul si daca acesta se poata adapta la noaua forma de invatamant cu un an inante de termen.

Ne intersează dacă copilul are prerechizitele necesare unui parcurs școlar, deci dacă e pregătit pentru școlaritate. Contează partea socioafectivă, comportamentul cognitiv, compartamentul verbal, dar și cel motric. Noi avem 20 de itemi, deci 20 de întrebări. Dacă cel mic a răspuns la 15 întrebări, atunci a trecut testul. Dacă are mai puțini itemi rezolvați de 15, îi recomandăm să mai rămână puțin la grădi.

Evaluarea psihosomatică ne asigură să îi depistăm pe cei care sigur vor avea probleme de adaptare la școală. Nu putem prezice performanța lor școlară, dar putem anticipa capacitatea de adaptare la mediul școlar.

Având în vedere că acești copii sunt la vârsta de 5-6 ani, când achizițiile se fac în ritmuri alerte și cantitatea de informație pe care o procesează e foarte mare, e posibil ca un copil care acum, la începutul lui martie, nu face cei 15 itemi, să îi facă în apropiere de începutul școlii. De aceea, noi nu îi descurajăm pe cei care acum nu iau testul și le spunem că pot să îl mai facă peste 6 luni. Deci ei se poate întoarce. Au fost foarte puține cazuri, până în 5, care au venit la reevaluare în august.

Sursa https://www.edupedu.ro/

Am citit, m-am informat si apoi m-am razgandit.

Motivele mele au fost multiple:

  • Cu toate ca, sunt absolut convinsa ca ar fi trecut testul, am vrut sa ii prelungesc cu un an copilaria.
  • Schimbarea gradinitei a fost deja o cumpana pentru el nu voiam sa ii mai fac teste in acel an.
  • Nu imi doream sa arda etape.
  • Nici sa pun interesele mele mai presus de ale lui, ii placea sa se joace mai mult decat ii placea sa faca exercitii cu mine.
  • Inca dormea mult dupa amiaza.
  • Asaltul de informatie a fost major din toate partile, de ce as fi vrut sa ii ofer si eu cateva in plus?
  • Imi parea ca trag de el pentru a face ce vreau eu.
  • Imi cunosc cel mai bine copilul.

Am atras cu aceasta atitudine multe opinii, majoritatea contra, dar am preferat sa imi ascult intuitia.

Am gresit?

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

evaluare psihosomatica

Sursa foto unsplash.com

 

Please follow and like us:
Pin Share

17 thoughts on “Eu am ales sa nu-mi inscriu copilul mai repede la scoala

  1. Spinoasă treabă… al meu a fost seria de sacrificiu, aia, prima… E-n octombrie și el născut și-n concluzie a fost tot la 7 ani în clasa 0…
    Ar fi două chestii: că în fiecare clasă diferența dintre copii ajunge cam la doi ani, ceea ce se va vedea în toate.
    Și gîndul că va termina liceul pe la vreo 20.
    Dar… asta e. Succes și un învățămînt schimbat îi doresc!

  2. Am inscris-o pe S.la gradi cand avea 2 ani si 10 luni. Dupa prima zi (in doua ore mai exact), educatoarea mi-a zis ca nu se va adapta si ca o voi chinui inutil. Am inscris-o la cresa pt ca acolo am gasit loc liber, dar cu regret. INSA mi-am dat seama ca a fost cea mai buna alegere. La cresa a fost ingrijita si supravegheata foarte bine, iar la gradi s-a adaptat foarte repede.

    Nu pierde nimic, dimpotriva!!! Si eu as fi facut la fel, in locul tau!

  3. Nu am copii încă, dar cred că ai făcut lucrul cel mai bun. Există timp pentru toate! Când ești copil, te cam grăbești să crești, dar poate mai târziu vei avea un mic regret că nu ai profitatai mult de această perioadă.

  4. Ai facut foarte bine, ai luat totul in considerare. Pana la urma e mai putin important daca termini liceul la 18 sau la 19 ani, adaptarea timpurie conteaza mai mult. Mult succes pe mai departe!

  5. E foarte bine asa. Fiecare copil este diferit si are un ritm propriu, sa fie fortat nu face niciun bine. Varsta la care cineva termina scoala e irelevanta.

  6. Foarte bine ai făcut. Când eram eu mică, puteai intra la școală la 6 ani. Eu sunt născută tot în noiembrie. Nu m-au primit. Am intrat la 6 ani și 10 luni. Cei care aveau 6 ani erau niște prichindei. La 5 ani, încă sunt de grădiniță.

  7. Nu am copii, dar cred că ai făcut cel mai bine ascultându-ți și inima și mintea. Cunosc copii ce au devenit adulți inteligenți și responsabili stând toți cei 7 ani până la școală acasă sau la bunici, fără grădi sau altceva. Așadar să-i lăsăm să-și trăiască copilăria!

  8. Eu am inceput scoala la aceeasi varsta si impactul a fost unul fericit. De fapt, aveam multi colegi de clasa in aceeasi situatie si niciunul nu a intampinat greutati in parcurgerea programei sau a adaptarii emotionale.

  9. Și eu am fost în aceeași situație ca și tine, dar cu grădiniță. Puteam sa îl înscriu la la 2 ani și 9 luni, dar am refuzat. Mi s-a părut prea mic. Și la fel, unii au fost de acord, alții contra.
    Insa eu sunt multumita de alegerea mea.

  10. Nu, nu ai greșit, ci ai procedat foarte bine că i-ai prelungit cu un an copilăria. Nu am copii, însă cred că fiecare etapă a vieții își are vremea ei. În condițiile în care unii părinți își trăiesc viețile prin prisma copiilor, e demn de apreciat că îți lași fiul să-și urmeze cursul firesc al existenței.

  11. Experiența m-a învățat că niciodată nu e benefic să arzi etape… Iar eu sunt genul care a început școala devreme și s-a maturizat târziu… ai ales foarte bine 🙂

  12. Eu aveam in plan sa o inscriu zilele astea, dar sper sa reusesc sa fac asta avand in vedere ca n-as vrea sa ajung pe la medicul de familie. Este un pas important si am ceva temeri, dar sper sa trec peste

    1. Din cate stiu eu s-au prelungit inscrierile avand in vedere aceasta situatie. Succes. Inteleg perfect tot ce simti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *