sarcina nedorita
17Mar

Ai o sarcină nedorită… ce e de facut?

Reading Time: 3 minutes

Eşti tânără şi în plină ascensiune profesională şi personală? Abia ai ieşit de băncile şcolii si ai o sarcina nedorita? Ai întâlnit un bărbat nepotrivit? Nu e acum momentul potrivit? Ai o vârstă respectabilă şi totuşi Ai rămas însărcinată şi nu vrei copilul, ce e de făcut?

Acesta nu e un articol despre mine, ci unul general, sper ca aceia care il citesc si ma cunosc nu trag concluzii pripite. 

 

 

Încearcă să îţi gestionezi emoţiile negative.

Ai rămas însărcinată şi nu vrei copilul… nu e un capăt de ţară. Încearcă să te linişteşti şi să redevii raţională. O sarcină nu e o catastrofă. Încearcă să găseşti cea mai bună soluţie pentru tine şi copilul ce îl porţi.

Gândeşte-te întâi care e motivul pentru care nu îţi doreşti acest copil. Vorbeşte întâi cu tine şi încearcă să “vezi ” ce te-ar împiedica să duci la capăt sarcina nedorită. 

Spune-i asta şi viitorului tata. Încercaţi să aveţi o discuţie echilibrată şi raţională în care să stabiliţi dacă acest copil se va naşte şi va rămâne în casa voastră sau nu. Ascultă-l şi părerea lui.

Încearcă să vorbeşti cu omul în care ai cea mai mare încredere, mamă, cea mai bună prietenă, sfatul său şi sprijinul vor fi fără de preţ.

Mergi la primul consult ginecologic şi verifică dacă tu şi sarcina sunteţi bine. Menţionează-i şi ginecologului că aceasta ar fi o sarcină nedorită, dar nu te grăbi să faci avort!

Găseşte în tine cea mai bună motivaţie.

Încearcă să iei în calcul toate posibilităţile. Fii sinceră cu tine, de ce nu vrei un copil? Eşti prea tânără? Nu ai lângă tine bărbatul potrivit? Eşti în vârful carierei şi a venit ca să îţi încurce planurile? Eşti bolnavă şi nu poţi să îţi asumi riscul ca va fi şi el? Soţul nu vrea copilul şi în consecinţă nu îl vrei nici tu? Oricare ar fi răspunsul primeşte-l şi asumaţi-l.

Încearcă să te gândeşti şi la adopţie!

Sunt mii de familii nefericite care îşi doresc să aibă un copil şi nu pot. Poate tu le poţi reda speranţa şi bucuria de a fii părinţi.  Copilul nedorit de tine poate fi foarte dorit în familia şi în casa lor. Interesează-te asupra unei familii în această situaţie şi dă-le posibilitatea de a fi fericiţi. Nu te dezarmă în faţă procesului lung şi anevoios al adopţiei. Împreună veţi reuşi!

Avortul este ultimul la care trebuie să te gândeşti.

În situaţii grave e bine să-l iei în calcul, atunci când este în pericol viaţa ta şi a lui. Atunci când există o malformaţie gravă pentru care sarcina nu poate fi dusa la final. Atunci când sarcina s-a oprit din evoluţie. Altfel ar fi păcat să pui capăt unei vieţi care nu se poate apăra. Poţi să trăieşti cu asta pe conştiinţă?

Fii îngăduitoare! Există posibilitatea să te răzgândeşti.

E greu, te-ai pomenit însărcinată şi nu ştii ce să faci, îţi atingi pântecul şi îl simţi invadat de un intrus. Te simţi copleşită de emoţii. Urăşti stările de rău cu care te confrunţi. Nu ai lângă tine bărbatul potrivit şi te simţi singură. Aveai alte planuri şi această sarcină poate să le dea un alt curs. Ţi-e frică. Toate aceste emoţii sunt fireşti, nu eşti singura care le are, nu îţi fie ruşine cu ele, ai răbdare cu tine, nu te detestă şi nu fac nimic reprobabil de care să îţi pară rău. Dă-ţi timp şi poate într-un moment te vei răzgândi.  Maternitatea se descoperă, te schimbă, te transformă, te maturizează, te responsabilizează, te sensibilizează, te umple de o stare plenară de bine. Stai tu cu tine, găseşte în linişte puterea de a lua pântecul în braţe. Simte-l. Mângâie-l. Încearcă să simţi energia pe care ţi-o transmite. Înăuntrul tău e copilul tău! Singura fiinţă cu care tu vei împărţi ceva unic. Dă-i o şansă.

 

Oricare ar fi alegerea ta, nu te grăbi, cântăreşte, găseşte cea mai bună soluţie, nu îţi fie ruşine de sentimentele tale, fii responsabilă şi matura! Eşti o puternică. Poţi!

sarcina nedorita

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

 

Sursa foto unsplash.com

Please follow and like us:
Pin Share

17 thoughts on “Ai o sarcină nedorită… ce e de facut?

 1. Mi se pare ca fortezi o decizie. Stiu ca nu ai scris cu rautate. Si eu gandeam asa cand eram internata si am crezut ca voi pierde sarcina. Altele veneau sa faca avort ca vizita la medicul de familie. Insa…. motive sunt multe. Sper ca decizia sa fie una cu un impact cat mai putin depresiv. Asumata si echilobrata.

 2. Mi se pare o situatie delicată tare. Eu înclin mereu în pastrarea sarcinii, dar cred că fiecare femeie gândește în felul ei și are dreptatea ei pt care face ce face în cele din urmă.

 3. Dacă o femeie nu consideră că poate avea acea sarcină, nu simte că poate fi mamă, nu dorește asta, este strict decizia ei cea face mai departe.
  Totodată, să nu uităm că sunt sute de centre de plasament, copii care își caută părinți. Dacă cineva își dorește cu adevărat un copil, poate adopta, nu trebuie să fie altă ființă forțată să nască pentru a avea altă familie un copil.

 4. Deși e greu să știi că vine bebe și nu ești pregătită, eu înclin înspre păstrarea sarcinii și înspre căutarea unor ajutoare. Nu știu în alt părți, dar în zona Moldovei există Pro Vita, care tocmai pe asta se bazează; pe ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate.

 5. Deciziile în aceste cazuri sunt extrem de greu de luat și gestionat.
  Personal, cred că mai întâi trebuie să discute cu cel mai apropiat om, apoi, chiar cu un psiholog. Decizia este totuși a celei aflate în această situație.

 6. Cred ca depinde foarte mult de situația femeii în cauză. Nedorită – termenul acesta – ascunde multe realități. Dacă o astfel de sarcină îți influențează în mod cert și negativ viitorul, probabil că e mai bine să renunți. Un copil mai poți face, dar un viitor reușit și o viață bună este imposibil de refăcut. Știu cazuri, de aia spun. Cazuri de tinere din familii bune care au născut imediat după ce au terminat liceul, sperând că tații copiilor lor le vor lua de neveste. Au rămas singure cu copil și nu și-au mai găsit niciodată un rost… câte-un partener pe o perioadă determinată, da… dar atât! Nu tu facultate, nu nimic din ceea ce-și doreau cândva, doar niște părinți distruși care nu mai au nici ei puterea să le susțină.

 7. Hmmm… sensibil subiect ai abordat. Eu nu am fost si nu voi fi niciodata de acord cu avortul. Nu sunt vreo fanatica, dar nu mi se pare normal sa folosesti avortul ca metoda de contraceptie, cum fac multe… Da, se spune ca e dreptul femeii, e corpul ei. Dar dreptul copilului acela nenascut unde e? Pe el cine il apara?

 8. Un subiect controversat. Dacă lumea ar fi mai dezinhibata s-ar ajunge mai greu la astfel de situații. În rest este decizia fiecăruia, în funcție de circumstanțe.

 9. Este un subiect extrem de delicat. Nici nu stiu ce as face daca as fi intr-o astfel de situatie. Nu am patit asta pana acum si nici nu-mi doresc. Poate ca adoptia este o solutie, dar ma ia groaza cand ma gandesc

 10. Un subiect important si delicat care ne face sa intelegem cat de importanta e educatia sexuala dar si ca este nevoie de suport psihologic pentru tinere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *