Acasa » De ce ar trebui sa folosim un tensiometru? (P)

De ce ar trebui sa folosim un tensiometru? (P)

Străbunica avea un tensiometru într-o boceluta şi îl purta cu ea peste tot. Măsurarea tensiunii arteriale ii devenise un obicei aproape zilnic. Eu priveam totul cu superficialitate şi îmi spuneam că niciodată nu voi avea nevoie de un tensiometru bun în geantă. Timpul avea să mă contrazică şi să îmi dea de furcă cu tensiunea tocmai când nu credeam că voi avea de a face cu ea.

Eram însărcinată şi cu o hipotensiune în istoricul meu medical, dacă săream o dată de valorile minime era datorită unui efort extrem. Însă, niciodată să nu spui niciodată! Şi atunci când mă aşteptam mai puţin, tensiunea mi-a arătat că e un duşman de temut.

Stăteam neclintită în fata medicului de familie privindu-mi burta mare şi jucăuşă. Era a doua oară când îmi măsura tensiunea arterială şi o găsea cu valori crescute. Dată fiind şi sarcina avansată pe care o aveam îmi recomanda să evit efortul stresul pe cât era posibil, să mă odihnesc pe mult, să reduc consumul de sare şi grăsimi şi să nu îmi induc în minte gânduri cu încărcătura negativă. Tot o dată am fost sfătuita să achiziţionez de la farmacie un tensiometru bun, cu fixare pe braţ, cu care să îmi măsor valorile constant şi dacă aflu că acestea sunt ridicate să mă programez pentru o altă consultaţie.tensiometru bun

Am plecat cu gândul că hipertensiunea era o moştenire din familie şi că, dacă în adolescenţă tensiometrul străbunicii mi se părea învechit şi de prisos, acum era cazul să îi reconsider valoarea şi necesitatea. Am intrat în prima farmacie şi am cerut cel mai bun tensiometru pe care îl aveau, mi-au recomandat unul cu fixare pe braţ cu touchscreen. Nu am stat prea mult pe gânduri şi l-am achiziţionat. Era foarte diferit de ceea modelele clasice pe care le văzusem, dar l-am luat bucuroasă în mână şi parcă m-am liniştit.

Acasă am realizat că achiziţia mea avea să mă ajute mai mult decât ar fi făcut-o un tensiometru bun, dar clasic, pe care cu siguranţă l-aş fi folosit cu greutate, pentru ca era mecanic. Cel din faţa mea, nu doar că asta avea afişare electronică, dar avea şi funcţie de depistare a aritmiei, una prin care detecta eroarea în măsurare şi alta cu care se oprea automat.

Era de acum al meu, eu trebuia doar să am grijă de mine şi de pruncul din pântecul meu, el fiindu-mi cea mai importantă motivaţie.

A doua zi am început să caut informaţii asupra cauzelor şi remediilor tensiunii arteriale.

Cauze ale hipertensiunii pe care le gaseam si la mine:

  • Cele ereditare, în familie au fost câteva cazuri de hipertensiune şi chiar un deces datorat acesteia, deci predispoziţia era mare.
  • Consumul de sare, îmi amintesc cum iubeam acest condiment şi că înainte de sarcină puteam să mănânc nu sărat, ci extrem de sărat. Noroc că rămăsesem însărcinată şi mă liniştisem.
  • Consumul de cafea sau băuturi acidulate. Asta era o adevărată provocare şi tot sarcina mă făcuse să renunţ la consumul de cafea şi cola, îmi puneam adesea întrebarea cum mă voi întoarce la aceste obiceiuri după naştere.
  • Consumul de grăsimi şi o alimentaţie nepotrivită. Nu prea fusesem obişnuită să mănânc sănătos şi să am grijă la frecvenţă şi importanta meselor, însă acum trebuia să îmi trag singura semnale de alarmă.

Conştientizasem cât de importantă este atenţia asupra întregii mele conduite şi asta era cea mai bun lucru

Pe toată durata sarcinii şi nici un câţiva ani după naştere nu am mai avut problem cu tensiunea, însă a venit şi clipa în care a trebuit să renunţ la cafea.

Ziua aceea debutase devreme, eram neliniştită pentru că urma să îi fac băiatului nişte analize uzuale pentru înscrierea la grădiniţă şi abia dacă îi găsisem loc la laborator. Băusem acasă o cafea sa am energie, încă una de la un aparat stradal după ce am ieşit de la recoltare şi atunci am şi simţit că îmi fuge pământul de sub picioare. Acasă am văzut şi fără tensiometru că tensiunea era ridicată. Eram surescitată, mi se umflase o vena la tampla şi abia dacă mă mai ţineam pe picioare din cauza ameţelii puternice.

Nu mi-a fost deloc uşor, dar a fost ziua în care am hotărât să nu mai beau cafea. Am reuşit, căci de atunci nu am mai gustat deloc şi în plus, am început să introduc în alimentaţie produse care reduc hipertensiunea.

Era important si să slăbesc, căci şi greutatea în plus era un factor declanşator al tensiunii.

In regimul meu şi sportul şi o dietă bazată pe legume şi fructe verzi, carne slabă şi brânzeturi cu un conţinut scăzut de sare.

Nu este un moft, ci o necesitate să am şi uzez de tensiometrul din casă. Apelez la el şi dacă e nu e neapărată nevoie, de control. Învăţ cum să am grijă de mine şi cum să mă ţin departe de excese, caci orice exces îmi face rău!

11 thoughts on “De ce ar trebui sa folosim un tensiometru? (P)”

  1. Este foarte util să îl ai în casă. Noi îl folosim pentru soacra mea care are probleme, dar și pentru noi uneori.

  2. Stiu ca trebuie folosit cu o anumita constanta. Am avut cateva probleme in care am avut cateva probleme si am dat pe vina tensiunii. Oricum ar fi, am un tensiometru in casa si la nevoie il folosesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *