Reading Time: 4 minutes

Nu mai mergea nimic, făceam fata cu greu crizelor de furie, era debusolat, eram dezarmata. Îmi venea să plec într-o călătorie în jurul lumii, să uit de nervii fără sens, să înţeleg de unde lipsa de comunicare. Undeva greşisem iar David devenise de nestăpânit, atunci am decis să merg la seminarul Uraniei Cremene şi să schimb ceva. Azi i-am citit şi cartea Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor şi vin cu impresii şi un concurs pentru părinţi sau viitorii părinţi.

Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor nu o carte clasică despre parinteala, ea vine să schimbe nişte principii învechite.

Când deschizi această carte vrei să afli răspunsuri de la prima pagină. Aştepţi să afli ce se întâmplă în relaţia dintre tine şi copilul tău, unde ai greşit şi ce anume trebuie să schimbi neapărat! Misiunea Uraniei nu e deloc uşoară, ea îşi propune să schimbe mentalităţi şi să intervină blând acolo unde lucrurile nu merg bine. Pentru schimbarea de atitudine şi corectarea de comportamente e însă nevoie de timp. Aşa că, dragii părinţi, răspunsuri sunt şi dau rezultate, doar că nu vin uşor.

Viitorul începe azi, asta a trebuit să îmi imaginez şi să îl “las pe fiul meu să fie adultul de mâine chiar dacă nu mi-a fost deloc uşor. Cum îmi doresc ca el să fie? Responsabil? Cu o carieră? Stabil emoţional? Asumat? Încrezător în sine? Cu principii bine definite? Bineînţeles că da, bineînţeles că i-aş dori asta şi mult mai mult, dar ce fac eu pentru el viitorul bărbat? Asta a fost o întrebare la care nu am dat un răspuns complet. Protectiva şi sufocantă riscăm să îi tai aripile.

Un alt aspect care mi-a atras atenţia a fost acela că “noi suntem asemeni părinţilor noştri” le-am preluat modelul şi facem exact ceea ce ne-am jurat să nu facem şi ceea ce la ei ne-a displăcut cel mai mult. Citind paragraful ăsta am închis cartea şi m-am întristat, era cât se poate de real. Bunica tipa la mine mereu, fără motiv întemeiat uneori, de plăcere, din obişnuită, datorită frustrărilor pe care le avea, eu mă simţeam umilita, nedreptăţita, neascultata, judecată şi deşi mi-am jurat să nu fac la fel am făcut aşa.

Într-o zi, m-am întors plină de draci la grădiniţă, nu reuşisem să găsesc un act, stătusem la cozi, mersesem mult pe jos, mi se spărseseră nişte oale în cap, avusesem o zi proastă. Când să-l iau şi să-l îmbrac copilul îmi arată un desen, l-am aprobat repede fără să mă uit la ce desenase. În continuare îmi spunea cum a petrecut ziua, eu i-am spus scurt ca “sunt obosită!”, el m-a luat în braţe. Am plecat tăcută, nu-l ascultam şi nu voiam decat să ajung acasă, la o simagerie mi-e cerut un covrig.

Ce am făcut? Am început să ţip că are mâncare acasă, ca eu sunt frântă şi el nu facă decât să tragă de timp. Exact cum ţipa bunica la mine, aproape în fiecare zi în drumul spre casă. Copilul a început să plângă şi m-a luat în braţe:

– Bine, merg acasă, nu voiam decât un covrig, dar dacă nu ai timp de mine şi eşti obosită nu mai cer nimic. Hai să te odihneşti.

M-am simţit mizerabil, am început să plâng şi eu şi i-am promis că îi cumpăr covrig dacă mănâncă şi cina. Copilul mă învăţase fără să vrea o lecţie importanta. Copiasem atât de fidel atitudinea bunicii, deşi îmi displăcea, eram ea fără să îmi dau seama. Bunica avusese o copilărie dura, avea frustrări, nu avea informaţii, nu îşi dorea să se schimbe, dar eu da. Voiam şi trebuia să mă schimb, astfel de atitudini autoritare şi umilitoare îmi făceau rău, mie, dar mai ales lui.

Cartea Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor vine să modifice astfel de comportamente ale adulţilor şi să le îndrepte pe cele ale celor mici.

Mi-a plăcut pentru că:

 • E uşor de citit, are un limbaj lejer şi aproape de cel de zi cu zi.
 • E structurata simplu.
 • Cuprinde cele trei nevoie esenţiale: de conectare, de competentă şi de control. Copilul are nevoie de stabilitate emoţională, să fie valorificat şi să facă lucruri şi să ia decizii.
 • Are nevoie de susţinere, de empatie, de motivaţie şi de respect. Toate aceste trei nevoi sunt interdependente şi au nevoie de o satisfacere constantă.
 • Creierul uman Nu îl citeşte pe NU. Ştiaţi? Astfel ca toate cele care încep cu Nu nu au nici un rezultat.
 • Stima de sine este extrem de importantă
 • Copilul nu are nevoie de ordine, ci de un părinte ferm, autoritar, empatic şi iubitor.
 • Nu exista copii încăpăţânaţi.
 • Pentru a avea rezultate e nevoie de practică şi contanta pentru noile obiceiuri.
 • Copilul are nevoie de modele, noi suntem primii.
 • Există soluţii simple, trebuie doar aplicate.

Ce nu mi-a plăcut?

 • Am văzut în acest volum structura seminarului la care am participat, vorbitoarea mi-a spus cartea înainte.
 • Era mult prea multă publicitate la toate programele de parenting.
 • Aş fi vrut să primesc sugestii de lecturi suplimentare de la o voce avizată.

Pentru că pagina de facebook are aproape 100 de aprecieri vă dau această carte cadou.

 

Ce trebuie să faceţi?

Să daţi like paginii https://www.facebook.com/JurnalulRoxaneiTrandafir/

Distribuiţi public aceasta postare.

Urmăriţi contul de instagram https://www.instagram.com/roxanatrandafir.ro/

Etichetaţi doi prieteni pe care să îi invitaţi la concurs.

Nu sunt permise înscrierile multiple.

Perioada de desfăşurare 5-11 mai.

Tragerea la sort va avea loc la 12 mai, premiul se va expedia prin poştă şi doar pe teritoriul ţării.

Este un concurs independent şi nu implică vreo sponsorizare ori vreo reclamă.

Succes tuturor!

Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor

 

Please follow and like us:

24 Replies to “Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor de Urania Creme”

 1. Cât de bine te înțeleg! Uneori și eu mă sursprind acționând fix cum am promis că nu o voi face. De când am aflat că repetăm tiparele, am început săcitesc tot mai mult pe tema asta. Știu că programele mentale pot fi schimbate sau cel puțin îmbunătățite. Voi citi și această carte și voi face tot posibilul să ignor reclamele din ea (deocamdată le detest și eu).
  Te îmbrățișez cu drag și mă bucur că ești o mamă conștientă.

  1. Draga Dana, daca ai pe cineva in tara care poate merge la posta inscrie-te la concurs si asta carte poate ajunge la tine dupa tragerea la sorti.
   E greu sa fii parinte, cel mai greu, Ne dorim sa fim diferiti, dar tocmai datorita tiparelor ne e greu sa fim. Asa cum ai spus, constientizarea e cea mai importanta. Invatam impreuna si crestem o data cu ei.
   Va doresc o viata armonioasa si frumoasa impreuna.

 2. Pare intr-adevar o carte foarte utila. Cel mai probabil o voi trece si pe aceasta pe lista de cumparaturi, in curand. Am multe de recuperat! Dar cum nu sunt inca parinte, nu ma grabesc.
  Multumesc oricum pentru sfat, am notat-o deja.!

 3. Interesant… mi se pare ca orice informatie e utilă când e vorba de creșterea copiilor. Ce-i drept, exista si foarte multa informatie la cateva click-uri distanta, astfel ca nimeni nu ar trebui sa “aplice metode” fara sa discerne inainte.

 4. Foarte util articolul tau, îmi doresc să citesc și eu aceasta carte. De multe ori în viața de zi cu zi ne lăsăm dusi de val și riscam și avem comportamente nepotrivite. Fetita mea are aproape 2 ani și deja a deveni mai greu. E Foarte nazdrava și îmi solicită răbdarea 100%, cu toate astea stiu ce greseli nu vreau sa fac. Multumesc pentru articol.

 5. Interesantă propunerea. Eu însă a depășit faza asta cu copiii, nu am pe nimeni în familie sau prieteni în etapele astea. Suntem între ☺!

 6. Am trecut prin toate fazele și am reușit să înțeleg lucrurile cu ajutorul cărților de cest gen.
  Deși acum nu mai am nevoie de ea, m-ar tenta să o citesc. Sunt convinsa ca voi găsi lucruri interesante.

  1. ai cativa pasi de urmat, vezi la final de articol, dar e destul de simplu sa te inscrii. 🙂 Succes.

 7. Eu am aflat despre aceasta carte de la cumnata mea! Ea este in perioada aceasta cand invata cum sa se inteleaga cu cel mic, iar cartile de acest gen ii sunt tare utile!

 8. Foarte tristă povestioara cu copilașul cu covrigul, într-adevăr copiii ne pot învăța atât de multe. Am si eu o bebelușă de 8 săptămâni și parca vad altfel lucrurile de când sunt părinte

 9. Am reusit sa ajung si eu la unul din seminariile Uraniei Cremene si m-a impresionat felul in care povesteste si propune diverse teme. Impresionanta si recenzia ta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *