Reading Time: 3 minutes

Copilul şi pandemia. Copilul în izolare. Copilul şi principala mea grijă binele lui. Trece prin perioada asta cu o incredibilă dezinvoltură. Are o rezistenţă emoţională şi psihică pe care mi le-aş fi dorit şi eu. A înţeles criză şi s-a adaptat perioadei de autoizolare excelent. Noi am încercat să-i fim alături şi să-i aducem informaţii noi fără să îl speriem.

Copilul şi pandemia de coronavirus sau cum înţelege cel mic ca lumea se schimbă.

La început a fost debusolarea, căuta la mine răspunsuri, căuta să înţeleagă de ce i-a fost luat parcul şi de ce ieşitul afară nu va mai fi posibil. A înţeles că acest coronavirus este o gripă extrem de puternică şi a început să ţină seama dacă duce mâna la gura când strănuta, raportez că o duce corespunzător, cu cotul.

Adaptarea cu grădiniţa online a durat puţin, din cauza timidităţii, dar până la urmă totul a intrat în normal. Am observat, însă că nu-i prea place engleză şi nici când ceilalţi răspund înaintea lui. Acum, aşteaptă cu nerăbdare  întâlnirile din fiecare zi, a învăţat să citească orele la care se face conectarea şi chiar o face singur.

Scrie mai mult, recunoaşte din ce în ce mai multe litere şi mă roagă să-i citesc des întrebările din cartea cu curiozităţi.

Se joacă cu mai toate jucăriile şi le spune despre starea de urgenţă, ca să le pregătească pentru ceea ce urmează.

Îşi spală des mâinile şi tine aproape mica lui sticlă cu dezinfectant, aşa cum făcea când mergea la grădiniţă.

Se implica în activităţile din bucătărie şi chiar mă ajută, mai ales dacă pregătesc ce îi place. Aici făceam împreună chiftele de cartofi.

M-a încurajat când am renunţat la carne şi speră din tot sufletul să aflu de ce sănătatea mea e încercată din nou.

Se plictiseşte, se supără atunci pe toată lumea, vine la mine şi se plânge, eu îi explic că plictiseala nu e rea şi îl îndemn să se gândească la lucruri noi, îi trece, mă ia în braţe şi pleacă să găsesc alte comori pe tărâmul lui nicăieri.

Are o mare dorinţă, aceea de a vedea din nou marea şi i-am promis că şi dacă nu vom putea să stăm prea mult la mal, anul ăsta vom merge măcar să o vizităm în treacăt.

Mă întreabă de ce oamenii nu respectă regulile, de ce sunt recalcitranţi şi nu înţeleg importanţa izolării, îi răspund că fiecare aleagă pentru sine ceea ce consideră că e bine, noi alegem să nu ne expunem.

Are o nouă pasiune pentru dânsul robotului ce cânta despre Panama.

 

Şi dacă nu i s-ar face somn ar ţine-o într-un joc de lumini continuu.

La culcare lucrurile se complică. Mă ia în braţe şi mă înlănţuieşte cu picioarele să nu mă scape, să nu se despartă de mine nici măcar un centimetru. Asculta povestea care e deja un obicei, vorbeşte cu Dumnezeu şi apoi începe să mă întrebe:

  • Cât mai durează pandemia?
  • Cine a făcut coronavirusul?
  • Ce injecţie se foloseşte pentru el?
  • Cine a pus sigiliu pe parcuri?
  • Dacă îl rupe intra la închisoare?
  • Ce fac copiii lumii în izolare?
  • Viaţa va intra în normal?

ÎI răspund cu calm, deşi întrebările se repeta, deşi el caută mereu alte răspunsuri. Mă ascultă, mă aprobă, dar e nerăbdător. Încearcă să adoarmă, însă Moş Ene vine greu şi oile nu îi sunt niciodată suficiente. Când în sfârşit adoarme are un somn agitat.

A doua zi îşi doreşte acelaşi lucru, ca lumea să reintre în normal, cu toată lumea sănătoasă şi responsabilă.

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

 

Sursa foto arhiva mea.

copilul si pandemia

sura foto cover unsplahs.com

 

Please follow and like us:

13 Replies to “Copilul si pandemia, reactii din autoizolare”

  1. Izolarea socială e dificilă pentru toată lumea. Îmi imaginez că cei mici sunt cei mai afectați. Mă bucur să descopăr că ai un pui înțelegător, iubitor și isteț. Am auzit cazuri în care părinții au ajuns la capătul răbdării din pricina copiilor prea agitați. Îți doresc multă sănătate! Ai grijă de tine și de cei dragi!

  2. E foarte important ca a constientizat ce se intampla! Speram ca totul va trece cu bine si va reveni la normal-toata lumea are nevoie de asta-de la copii, la adulti

  3. Oh, imi imaginez cat de grea este perioada asta, mai ales cand ai un copilas micut! Este extrem de greu sa stea in casa si sa experimenteze toate aceste schimbari… Sa speram ca va fi bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *