acolo unde canta racii
26Aug

Acolo unde cântă racii -recenzie

Reading Time: 4 minutes

Cartea Deliei Owens „Acolo unde cântă racii” e ultima carte pe care am citit-o, nu mi-a plăcut extraordinar, dar mi-a atras atenţia datorită lirismului sublim cu care descrie natura. Dacă ar fi fost posibil să o citesc acum zece ani cu siguranţa m-ar fi impresionat şi emoţionat mai tare, însă, acum, cu mintea raţională, nu pot să empatizez pe deplin cu personajul feminin şi povestea lui dramatică.
Acolo unde cântă racii este, cu toate acestea, o carte foarte bună care m-a ţinut lângă ea şi m-a determinat să îmi doresc a transforma canalul de youtube într-unul despre cărţi, aşa după cum vă mărturiseam aici.

Pendulând intre trecut şi prezent romanul crează o atmosferă romantică, misterioasă, dramatică şi atât de frumoasă… toate astea prin lecţia de supravieţuire a naturii prin ea însăşi. Povestea Kyei vine doar să sublinieze această trăsătură unică a naturii de a rămâne sălbatică, intactă, împotriva tuturor acţiunilor umane.

Kya, fetiţa mlaştinii, trăieşte acolo unde cântă racii intensitatea unui abandon, abuzul unui tată dependent de alcool, nedreptatea unei societăţi marcate de prejudecăţi, povara unei naivităţi, frumuseţea unei iubiri curate şi revelaţia culturii. Cu toate acestea, povestea este, pe alocuri, forţată, ceea ce îi ştirbeşte din farmec.
Kya Clark, încă din frageda pruncie este condamnată la izolare chiar de fiinţa care îi era cea mai dragă, mama ei, care, sătulă de abuzurile soţului alcoolic pleacă pentru totdeauna luând doar 3 din cei 5 copii cu ea. Al doilea care o părăseşte este Jodye, fratele ei şi el satul de comporatamentul tatalui, iar de atunci nimic nu va fi la fel. Fetiţa rămasă singura în mijlocul mlaştinii îşi strigă durerea plângând după mama şi vorbind cu pescăruşii.
Kya şi tatăl ei au o relaţie rece, nedreaptă, el o abandonează înainte de a pleca de fapt, pentru ca, patima îi ocupa tot timpul. Singurul lucru bun pe care îl face pentru ea este acela că o învaţă să pescuiască. Apoi, fără nici o remuşcare, pleacă şi o lăsa pradă singurătăţii.
Kya şi societatea din afara mlaştinii, una plină de prejudecaţii care îi pune etichete o ridiculizează şi o marginalizează din inerţie.

Kya şi Tate trăiesc tot  o poveste nedreaptă. Băiatul este acela care, din dragoste, o învaţă să citească, îi aduce darul cărţilor, o împinge spre cultura şi o susţine în toate.  Pe de alta parte, o ajuta să se descopere că tânăra femeie şi nu o necinsteşte, deşi e greu să reziste ispitei femeii pe care o văzuse crescând. In clipa când pleacă la studii şi nu mai dă nici un semn de teama este respins de Kya nedrept. Nu e dispusă să îi mai dea nici o şansă, pentru ca, şi el o lăsase singură, ea uită parcă tot ce îi dăruise de fapt Tate.
Îl alege pe Chase, don Juanul orăşelului care îi vinde iluzia căsătoriei şi  îi fură puritatea din dorinţa de a o avea ca pe un trofeu. Contrar tuturor aşteptărilor, Chase o iubeşte, dovada stând într-un pandantiv primit de la Fata Mlaştinii de care nu se desparte până în ziua morţii lui, cu toate că se căsătorise deja cu altă femeie. Moartea acestui tânăr avea să îi schimbe viaţa şi să o marcheze definitiv, punând-o chiar şi sub acuzaţie.
Kya şi natura revelatoare, cea care o ajută să fie puternică, să meargă mai departe şi să devină o cercetătoare remarcabilă. Învăţată de mică să descopere şi să aprecieze fiecare cotlon, să cârmuiască barca pe mare şi prin mlaştină contra tuturor valurilor şi intemperiilor, bătătorind cărările cu piciorul Kya învaţă să descopere şi să aprecieze sălbăticia şi frumuseţea înconjurătoare. Cu imboldul lui Tate, fata mlaştinii devinw cercetătoare din ţinut şi munca îi e e realmente publicată si sustinuta.


Dacă am înţeles emoţia copilei rămase fără mamă, magia primei iubiri în mijlocul apelor, pasiunea pentru natură, nu am putut să rezonez cu câteva aspecte. Fetiţă foarte mică lăsată singură într-o colibă reuşeşte să supravieţuiască momentului deşi nimeni nu îi dă nici o indicaţie. Poate să se organizeze vândă peşte şi să supravieţuiască cu o putere mult peste vârsta ei. Acela ca din mândrie nu merge la şcoală, pentru că e marginalizata şi nu face nimic pentru a se apropia de oameni. Dar si ca deşi simte că apropierea de Chase îi face rău, îl alege parcă pentru a se răzbuna pe Tate. În sălbăticie se naşte un savant, ceea ce e mult peste orice aşteptare. De la cărţile pe care Tate i le dăruieşte, pasiunea ei pentru natură şi plăcerea de a citi, Kya livrează spre lumina tiparului mult prea mult material. Înţeleg formarea profesională a autoarei, însă atribuind atatea cărţi unei femei din Mlaştina este de departe o sforţare.

Dacă vreţi să citi o carte în care natura se releva aşa cu e,  o carte care cânta, care emoţionează, care este în felul său un poem al frumosului, citiţi Acolo unde cântă racii. Tărâmul acele unde pescăruşii îţi pot fi cei mai loiali prieteni când totul pare a fi pierdut.

Cartea poate fi cumpărată de la libris, elefant şi emag.

Pe Goodreads i-am dat două stele, de acolo am luat si poza.

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

Please follow and like us:
Pin Share

14 thoughts on “Acolo unde cântă racii -recenzie

  1. Si mie mi s-a parut cam mult ca o fetita ce a descoperit literele alaturi de prietenul ei sa ajunga o autodidacta, fiindu-i recunoscuta formatia de cercetator. Fara carti, o biblioteca vasta chiar, fara internet, acest lucru mi se pare si mie fortat. Nu pot insa sa contest emotia si sensibilitatea cartii care sunt deosebite.

  2. Nu am auzit până acum de această carte, pare destul de interesantă și captivantă.
    O voi pune in wishlist și revin cu comentariu imediat cum o termin de citit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *