09Dec

Recomandările unui somelier de cărți

Reading Time: 3 minutes

Cărțile sunt panaceu. Ele ne vindecă durerile de orice fel. Ele ne aduc zâmbetele în momentele triste. Ele ne oferă înțelepciune. Există o carte pentru orice stare și cel puțin o carte pentru orice om. Știu bine asta căci de când mă știu, am fost cu o carte în mână.
Mereu când am ocazia, recomand cărți. Le aduc așa, în discuție pur și simplu: „știi, ar trebui să citești cartea X, o să-ți prindă bine mesajul / povestea ei”. Ori mi se cere să recomand cărți pentru că mă pricep foarte bine la a combina cartea și omul. Sunt ca un somelier de cărți. Nu mă credeți? Vă ofer doar câteva recomandări și care vă vor cuceri cu siguranță!

Pentru cei care au nevoie de un strop de frumos în viețile lor recomand, de regulă, Mecanica inimii de Mathias Malzieu. Un soi de Micul prinț, dar pentru adulți. O poveste înduioșătoare pe alocuri cu tușe fanteziste de basm în centrul căreia se află un băiat cu un ceas în loc de inimă și dragostea lui pentru o cântăreață andaluză. O carte sensibilă de la un capăt la altul, presărată cu metafore, descrieri superbe și citate care rămân în minte… cum e și acesta:
„Ne iubim ca două bete de chibrituri. Nu vorbim, ci ne aprindem. Nu ne sărutăm, ci provocăm «incendii». Cât sunt de înalt, de un metru șaizeci și șase și jumătate, corpul mi-e zgâlțâit de un cutremur de pământ. Inima evadează din învelișul-închisoare, se scurge prin artere, îmi ajunge în țeastă și se preschimbă în creier. Sunt tot o inimă, de la fiecare mușchi până în vârful degetelor!“ Mathias Malzieu, Mecanica inimii.

rcomandari de carte

Apoi, evident, celor care au nevoie și de ceva speranță le recomand Fata cu portocale de Joestin Gaarder. O fată misterioasă cu portocale, un băiat ce o urmărește până dincolo de granițe, un adolescent și o scrisoare de la tatăl său plecat în altă lume. Povestea asta îți înmoaie inima și îți arată că iubirea învinge chiar tot și că, da, există speranță în lume. E o carte pentru oricine, e scrisă cu sensibilitate, are un dram de inocență și unul poate un pic mai mult de mister, e imposibil să nu o iubești.
Pentru cei plictisiți, evident, un thriller e alegerea cea mai bună! Preferatul meu e Înainte să adorm de S.J. Watson! O carte unde nu știi ce se întâmplă când întorci pagina. De fapt, nici eroina nu știe, căci datorită unui accident, în somn uită totul despre ce i s-a întâmplat în timpul zilei. Își uită chiar și familia, iar când ești într-o situația ca asta cu greu îți poți da seama cine îți vrea binele!

Pentru cei cărora li se pare greu să-și împartă viața între carieră și familie, le recomand Lapte negru de Elif Shafak. În parte non-ficțiune, în parte ficțiune – cartea ne prezintă tulburările cunoscutei scriitoare înainte de a deveni mamă și modul în care aceasta le-a învins.

recomandare de carte
În fine, Grit de Angela Duckworth, ultima mea recomandare, e potrivită pentru toți cei care vor să exceleze într-un domeniu. Diferită de multe cărți motivaționale, cartea Angelei Duckworth ne arată cum succesul e un cumul de factori, în principal pasiune și perseverență. Grit este despre gândurile care ne trec prin cap atunci când dăm greș și cum acestea, nu talentul sau norocul, fac diferența.
Evident, acestea sunt doar câteva recomandări! Mai am și altele, dar vă invit să le descoperiți pe acestea mai întâi și veți fi convinși de abilitățile mele! Chiar există o carte pentru fiecare, trebuie doar să o căutăm sau, mai bine, să știm pe cine să întrebăm 😉

 

Aceasta recenzie vine de la Diana Gole, viitoarea detinatoare a trofeului Superblog, o voce puternica a blogosferei si o mare iubitoare de carti pe care o puteti citi pe blogul sau De-ale Dianei. Eu o urmaresc de ani de zile si o apreciez nespus.

Imaginile sunt create de Diana cu Canva.com

Please follow and like us:
Pin Share

15 thoughts on “Recomandările unui somelier de cărți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *