10Dec

Fata din tren, cartea recomandata de Oana Lambrache

Reading Time: 4 minutes

M-am gândit mult la cartea despre care să scriu, pentru că îmi este destul de dificil să aleg doar una. M-am simțit ca în momentele în care cineva din anturajul meu mă întreabă care este cartea mea preferată și, brusc, se face alb și nu îmi pot aminti nici măcar un titlu.

 

Răsfoind printre paginile din mintea mea, mi-am dat seama că știam deja cartea despre care voi scrie. Este aceeași carte pe care o recomand de câte ori am ocazia, este cartea care mi-a deschis drumul spre genul thriller, spre mister, spre logică, spre găsirea răspunsului pe baza gândirii analitice.

 

 

 

Despre „Fata din tren”

 

Personajul principal este Rachel, o femeie divorțată, dar încă ancorată în trecut și în relația pe care a avut-o cu soțul ei Tom. În fiecare dimineață, Rachel ia trenul spre Londra, unde pierde timpul până la întoarcerea acasă, pentru că nu are curaj să îi spună colegei de apartament că nu mai are o slujbă. Fără căsnicie, fără job, Rachel intră în depresie și se lasă pradă alcoolului. Se folosește de pahare de suc în care toarnă gin, singurul mod prin care poate uita de viața ei, de lipsurile pe care le are.

 

La polul opus, fostul soț Tom și-a refăcut viața, are o soție mai tânără și un nou-născut, ei locuind în casa pe care Tom și Rachel o aleseseră pentru ei și pentru familia pe care urmau să o aibă. Visurile lor au fost destrămate în momentul în care Rachel nu i-a putut oferi copilul mult dorit.

 

Din nefericire pentru Rachel, fosta casă este chiar în drumul spre Londra pe care ea îl parcurge zilnic cu trenul. Își vede casa, își retrăiește viața și se gândește la cum ar fi fost viața ei alături de Tom dacă ar fi putut avea un copil. Zi de zi, Rachel se adâncește în depresie, visând la o viață pe care nu o poate avea și privind pe geamul trenului. Astfel, vede un cuplu pe care îl consideră perfect; pentru că nu îi cunoaște, Rachel el spune „Jess și Jason” și se gândește cum ar fi să fie și ea ca ei.

 

Tabloul perfect zugrăvit de Rachel dispare atunci când o vede pe „Jess” cu un alt bărbat pe balconul casei și nu poate concepe ca străina aceea să își înșele soțul. La scurt timp, „Jess”, pe numele real Megan, dispare și întregul orășel începe să o caute, principalul suspect fiind chiar soțul ei, Scott.

 

Rachel se trezește în curând angrenată în viețile acestor personaje, intrând și în vizorul poliției care începe să bănuiască o legătură între ea și Megan.

 

 

Opinia mea

 

„Fata din tren” este printre primele romane thriller pe care le-am citit, fiind și cel care mi-a deschis apetitul pentru acest gen literar. Am empatizat mult cu Rachel, situația în care ea se află fiind destul de dificilă. Este evidentă depresia în care se află Rachel, stare pe care nu o poate depăși singură, alegând calea ușoară – alcoolul. Din nefericire pentru ea, nimeni nu o poate ajuta pentru că nimeni nu știe că este alcoolică și că nu mai are nici măcar job.

 

Cartea este scrisă din punctele de vedere ale celor 3 femei-personaje: Rachel – fosta soție a lui Tom, alcoolică și depresivă, Anna – actuala soție, femeia cu care a înșelat-o pe Rachel și Megan – străina pe care Rachel o vede din tren și bona fetiței Annei și a lui Tom. Într-un oraș micuț de la periferia Londrei, pare că toată lumea se știe cu toată lumea și că nimic îi nu poate perturba liniștea și aerul boem. Doar că liniștea aceasta e doar o mască pentru secretele locuitorilor, pentru aventurile lor, pentru tot c se întâmplă în spatele ușilor închise de parte de ochii iscoditori ai vecinilor.

 

Ca un thriller care se respectă, ceea ce vedem la suprafață este doar o momeală pentru a ascunde adevărul cât mai bine. Pentru mine a fost așa, mai ales că lucrurile iau o întorsătură tragică și persoana vinovată a fost fix cea la care nu m-am așteptat nici măcar un moment.

 

Cartea este scrisă într-un mod alert, fără înflorituri, fără pasaje plictisitoare, fiind un roman de debut perfect și original.

 

 

De ce vă recomand această carte?

 

„Fata din tren” este una dintre cărțile pe care le recomand tuturor celor care își doresc să citească un thriller bun, cu un subiect autentic și cu o acțiune bine pusă la punct. Am apreciat stilul de scriere al autoarei și modul în care a conturat personajele și în care s-a jucat cu ele, creând secrete, trădări, relații.

 

Oana a fost pentru mine o mare si frumoasa surpriza aflata pe “mosia” Superblog si desi nu i-am spus prea multe cuvinte, am trecut des sa o citesc. E un suflet cald, un om sensibil si  inteligent de la care am avut foarte multe de invatat. Puteti urmari povestea familiei sale frumoase pe blogul ce ii poarta numele OanaLambrache.ro si pe pagina de facebook adresata acestuia.

Imaginea este creatia Oanei.

fata din tren

 

Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Fata din tren, cartea recomandata de Oana Lambrache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *