Curajul de a fi vulnerabil
12Dec

A fi sau a nu fi vulnerabil? Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown

Reading Time: 3 minutes

“Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa în ceea ce faci.”
Seth Godin

Vulnerabilitatea este un cuvânt care sperie, intrigă oamenii pentru că, de multe ori, acest termen este folosit greșit. E de-ajuns să răsfoiți ziarele sau să citiți articole pe internet cu titlul “Este vulnerabilă” pentru a vă da seama că da, vulnerabilitatea este ceva de evitat, de temut, un exemplu de așa nu, de nesuportat, de a nu te arăta așa cum ești cu adevărat. Mass media este domeniul în care este folosit într-un mod total eronat.

Dar, mă bucur că o autoare cunoscută, Brené Brown, a cercetat îndeajuns tema încât și-a expus concluziile la care a ajuns într-o celebră și amuzantă lucrare: Curajul de a fi vulnerabil.

Brené Brown reușește cu brio în “Curajul de a fi vulnerabil” să demonteze cele mai întâlnite mituri legate de vulnerabilitate.
Mitul cel mai des întâlnit este că vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune. Sincer, asta credeam și eu. Și cam asta am învățat și-n familie, asta am învățat și de la foști prieteni: a-ți arăta sentimentele te poziționează în categoria oamenilor slabi, temători și neîncrezători.

Nu putem să depășim ideea că vulnerabilitatea e o slăbiciune, decât atunci când încetăm să facem confuzie între “a avea emoții” și “a fi un om slab” și să considerăm că emoțiile sunt un fel de handicap.”

Alt mit este cel care spune asta: “Nu stă în firea mea să fiu vulnerabil“, adică ceva de genul “Eu sunt puternic, sunt bărbat sau avocat, președinte și nu-mi permit să fiu vulnerabil”. Eu, personal, nu pot iniția conversații cu oameni care-și pun bariere de genul acesta și nu le permit celorlalți să afle ce e-n mintea lor. Mereu vor avea conversații de complezență, de suprafață. Cred că v-ați dat seama că nu spun neapărat să dezvăluie ce știu eu ce intimități sau picanterii din viața lor și de asemenea nu zic de cei din cealaltă extremă care-ți dau toate detaliile, poate mult prea multe, acei “gură spartă” pe care-i evit cu desăvârșire. De asta cred că uneori e benefic să-ți expui anumite gânduri sau să îți arăți emoțiile. Asta te face uman, viu, prezent, curajos, puternic.

Alt mit la fel de răspândit: “Să fii vulnerabil înseamnă să renunți la intimitate.”
De fapt, e tocmai opusul. Nu poți stabili legături profunde cu alți oameni dacă nu îți deschizi sufletul, dacă nu-ți expui gândurile și emoțiile. Tu alegi ce dorești și ce anume din viața ta merită împărtășit celorlalți, dar sincer, legături autentice am văzut doar acolo unde oamenii își spun și cele mai banale și prostești gânduri și idei. Asta îi apropie și mai mult, între ei se stabilește o conexiune puternică. Desigur, asta nu-ți garantează că vei primi din partea celorlalți același lucru, dar, hei, până la urmă, asta înseamnă vulnerabilitatea: CURAJUL DE A FI TU ÎNSUȚI, CEL REAL, FĂRĂ MĂȘTI.

Alt mit demontat de autoare este: “Cel mai important este să te descurci de unul singur.

Ei bine, dorința oamenilor de a se descurca singuri este tot mai puternic întâlnită în zilele noastre și tot mai lăudată. Dar, și cea mai întâlnită practică ce duce direct spre epuizare, stres și colaps mental. “Avem nevoie de ajutorul celorlalți. Avem nevoie de oameni care să ne permită să experimentăm noi moduri de a fi, fără să ne judece. Avem nevoie de cineva, care să ne ajute să ne ridicăm, atunci când cădem învinși în arenă.

“Vulnerabilitatea nu este nici bună, nici rea, în sine. Nu e ceea ce se cheamă “o emoție negativă ” și nu e întotdeauna o experiență pozitivă, luminoasă. Vulnerabilitatea stă la baza tuturor emoțiilor și sentimentelor. A simți înseamnă a fi vulnerabil.”

Principalele idei pe care le-am notat sunt:

 

  1. Vulnerabilitatea este egală cu a te arăta așa cum ești, de a-ți deschide sufletul.
  2. Pentru a fi vulnerabil ai nevoie de curaj.
  3. Vulnerabilitatea se găsește în orice formă de creație, fie ea articol, pictură, poezie, muzică, discurs, dans și altele.
  4. Vulnerabilitatea te apropie mai mult de oamenii pe care ți-i dorești în viața ta.
  5. Acceptă-ți imperfecțiunile și nu mai căuta perfecționismul în toate aspectele vieții.
  6. Îndrăznește cu orice preț.

Sunt Aniela Ciugureanu și mai multe articole scrise de mine le găsiți pe blogul meu https://lumeaanielei.com/ și mă puteți urmări pe social media pe Facebook cu Lumea Anielei.

Multumesc frumos, Aniela, am avut o zi lunga, dar recenzia ta e aici

Curajul de a fi vulnerabil

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “A fi sau a nu fi vulnerabil? Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *