20Jan

Flori pentru Algernon de Daniel Keyes

Reading Time: 4 minutes

Flori pentru Algernon  de Daniel Keyes m-a facut sa empatizez profund cu o finta umana si totodata sa ma scutur la propriu de mizieria ce zace in oameni. O data cuprinsa de vraja povestii nu am avut nicio sansa sa ma implic emotional in aceasta lectura. Nici nu mi-a venit sa cred ca volumul a aparut in anul 1966, pentru ca povestea este atat de reala si de actuala.
Si cu cine am empatizat? Cu Charlie Gordon, un tanar retard de 32 ani care este supus unui experiment de laborator pentru a deveni mai destept. Aceasta incercare este pe cat de curajoasa, pe atat de riscanta, nimeni neputand sa isi asume consecintele ei, dar nici sa stie ce avea sa implice.

Sa iei un om cu un coeficient de inteligenta redus care nici macar nu manifesta capacitati de autoingrijire si sa vrei sa-l transformi intrun geniu este un risc. Flori pentru Algernon este cartea care dezvaluie in mod familiar nazuintele omului spre absolut, spre culmi incredibile, om ce sfideaza legea firii

Charlie Gordon este supus unui experiment de crestere a inteligenta in mod artificial, aceasta operatie este insa, tratata cu grija si fara detalii hazardante, marcand mai mult lupta dintre intuneric si lumina, vechea si noua lume a personajului, vechiul si noul sau Eu.
Inainte de a avea o minte sclipitoare, Charlie se intalneste cu Algernon, un soarece mult mai destept decat cei din specia lui, care suferise anterior operatia ce trebuia sa i se faca si barbatului intarziat. Tanarul se afla in fata singului sau prieten, dar si al singurului lui adversar.  Ei se iau la intrecere in incercarea de a iesi dintrun labirint si ghiciti cine castiga? Da, Algernon.

Am mai vazut o prietenie si un comportament aproape similar la Lennie a lui Steinbeck .

Dupa interventia chirurgicala, insa tanarul nostru devine mult mai istet decat majoritatea dintre cei care il inconjoara.

Treptat, treptat are parte de tratament psihiatric, lectii de scriere si teste tot mai ample pentru a verifica nivelul la care a ajuns. Astfel, Charlie traieste episoade din copilaria lui marcata de violenta mamei, se indragosteste de Alice, profesoara sa si devine mai inteligent decat cei de la brutaria la care lucreaza, chiar mai bu decat profesorii care il testau.

Mai jos vreau sa enumar cateva relatii ale tanarului asa cum sunt ele evidentiate:

Relatia Charlie- Algernon e la inceput confuza si de respingere din partea omului, ca apoi sa devina mai mult decat apropiata, Charlie ajunge sa-l ingroape pe soarec punandu-i flori pe mormant.
Relatia Charlie- mama, o relatie cruda si violenta, care nu are cum sa nu miste, cum sa nu revolte, cum sa nu  sperie. Dominat de femeia limitata si obtuza, Charlie trebuie sa-i suporte bataile si frustrarile de fiecare data cand enu se ridica la nivelul asteptarilor ei, de fiecare data cand aveau musafiri, de fiecare data cand era neindemanatic, pentru ca era prost. Bataile crunte cu cureaua aveau sa i se descopere in timpul sedintelor cu psihiatrul , fiind de fapt sursa marilor blocaje emotionale pe care le are.

Relatia Charlie-tata una protectoare pana in clipa cand sinistra mama ii separa si il trimite la un azil pentru intarziati mintal cu amenintarea cutitului.

Relatia Charlie Norma sora sa e una de aversiune totala, mai ales din cauza ei care nu suporta nataraul familiei, pe  fratele mai mare.
Relatia Charlie- cei din brutarie decurge normal cata vreme brutarii pot rade de el, dupa ce ii domina prin desteptaciune ei il alunga.
Relatia Charlie- Alice una calda, blanda, de dragoste fireasca si reciproca, dar presarata de blocaje emotionale datorate mamei tiranice.
Relatia Charlie – medici este una de curiozitate la inceput, pentru ca, cercetatoriivor sa se afirme pe seama lui , ca dupa ce ii eclipseaza relatia lor sa devina ofensiva. Medicii incearca sa-l inlature din lumea in care ei il introdusesera. Charlie cel nou este capabil sa emita judecati si ipoteze ce pot uimi planeta.

Relatia Charlie –Fay se bazeaza pe sex, dar aproprierea de aceasta femeie banala si fara educatie ii e si cea mai nefasta.

Cum se va descurca omul soarece din Flori pentru Algernon in clipa in care va intelege lumea? Usor confuz la inceput, superior mai apoi. Charlie cel natang era bland si prietenos, Charlie cel nou se speria de ceea ce i se descoperea din trecut, dar incerca sa se impuna in fata lumii dominand-o categoric.
Traind intro singuratatea autoimpusa omul-soarece incearca sa-si foloseasca rapoartele de evolutie pentru a ajuta lumea si pe cei asemeni lui in viitor.
Am avut impresia ca aceasta carte este actuala, pentru ca, societatile si mentalitatile sub a caror legi traim inca nu accepta oamenii cu boli mintale. Inca nu stim cum sa ne purtam si sa ne raportam la cei cu o problema de judecata. Inca ne supunem unor prejudecati tampite. Inca ne credem superiori uitand ca si noi ne-am putea imbolnavi
Inca ne e teama de boala mintala in ansamblul ei.

Flori pentru Algernon de Daniel Keyes este o lectura calda, plina de sensibilitate si de lucruri de neuitat. Vi-o recomand.

Cumparati cartea de aici si nu ezitati sa va spuneti parerea despre ea.

Flori pentru Algernon

Nota mea 5 din 5

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *