02Feb

Mantaua de Gogol

Reading Time: 2 minutes

Mantaua de Gogol.  Citind “Mantaua” am realizat ca acceptarea ideii de destin nu doar ca mi-a desferecat porti.ci m-a facut mult mai libera decat o majoritate evidenta de oameni care inca mai cred ca altcineva mai cauta alti responsabili pentru ceea ce li se intampla de-a lungul vietii.

Aceasta nuvela este povestea oricui, nu doar povestea lui Akaki Akakievici functionarul oarecare ce isi priveste slujba de copist ca pe un liman de nedepasit al vietii sale. Acest om cu nume predestinat parca batjocurii celor din jur traieste uniform si egal fiecare zi, fiind multumit cu activitatile sale si in continua asteptare a noutatilor egale cu cele precedente pe care Dumnezeu i le va da. Atunci cand i se ofera sansa de-a evolua pe scara profesionala el este incapabil sa renunte la foile pe care le copia “cu un scris egal.”

O alta provocare de asta data din partea naturii, frigul il face sa isi schimbe radical mersul liniar al zilelor prin renuntarea la vechea Manta care era in ochii celorlalti un capot putrezit.

Nu ar fi fost capabil sa faca schimbarea singur daca nu i-o impunea croitorul care refuzase sa ii coasa vechitura. Acesta ii propune totodata sa ii faca una noua.

Dupa ce se imbraca cu cea noua la moda este aplaudat si felicitat de majoritatea colegilor, ba chiar invitat la o aniversare. Aceasta iesire il pune in fata unei lumi pe care nu o mai vazuse, dar caruia nu este in stare sa i se adapteze. Fiecare om de la acea sarbatoare este pentru el o noutate.

La plecarea acasa este batatut si deposedat de manta, acest episod ii aduce in final moartea, pentru ca functionarii politiei si cei care ar putea sa intervina pentru el il umilesc si il dau afara tocmai pentru ca este sarac si nu stie sa se impuna lasandu-se prada slabiciunii de care daduse dovada si pana atunci.

Se intoarce dupa moarte sa-si recupereze mantaua tocmai de la cel care ii pricinuise moartea. Concluzia fiind ca totul in viata se plateste.

Omul subjugat rutenei devine o unealta slaba in mana celorlalti, tinta batailor de joc si a izolarii. Cel care nu stie sa profite de sanse, ori de mainile intinse este condamnat la moarte de propriul sau neajuns. Cel care isi refuza placerea vietii doar pentru ca, este incapabil sa se adapteze ori sa schimbe ceva in atitudinea sa este pentru totdeauna captivul unei lumi uniforme, sarace si triste.

Nota mea 5 din 5 pentru Mantaua de Gogol

Cartea o puteţi cumpăra de pe elefant.ro

 

mantaua de gogol

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Mantaua de Gogol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *